Coaching két lábon és hat lábon

Így ne veszítsd el az ötleteidet!

2015. november 26. - Nyíri Gabi

elillan_1.png

Biztosan veled is előfordult már, hogy hirtelen beugrott a zseniális ötlet. Aztán mivel épp valami mással voltál elfoglalva, csendben el is illant. Mit tehetsz annak érdekében, hogy ne veszítsd el az ötleteidet?

Láttam valahol tegnap egy cikket, amiről eszembe jutott valami érdekes. Ma szerettem volna felidézni az ötletet, de már nem volt sehol. Megpróbáltam megkeresni a cikket, de nem találtam meg. Vagy csak nem akadt meg rajta a szemem. Így végül elszalasztottam egy ötletet.

Mi lesz vajon az elveszett ötletekkel? Grant Snider csodálatosan jeleníti meg a történetüket, amiben állhatatosan visszatérnek hozzánk, és kikövetelik a figyelmünket. Következzen 6 tipp, amivel megkönnyítheted az ötleteid dolgát.

lostideas-web.jpg

1. Csípd el őket azonnal! Ismerd fel az ötletek illékony természetét, és ne késlekedj, amikor megjelennek! Írd fel a kulcsszavakat illetve az elérhetőségeket! Ha szeretsz kézzel írni, legyen egy jegyzetfüzeted, vagy legalább egy cetlid az ötleteid számára. Ha jobban érzed magad a digitális világban, nyiss egy üres dokumentumot vagy e-mailt erre a célra. Tudtad, hogy van a számítógépedben elektronikus post-it is? Ha a laptopod képernyőjét virtuális cetlikkel ragasztgatod tele, nem kell attól tartanod, hogy elkevered őket.

2. Fókuszálj! Csak azért, mert eszedbe jutott valami, még nem kell kizökkenned abból, amivel éppen foglalkozol. Azáltal, hogy elcsíped az ötleteidet, könnyebb lesz az eredeti feladatodra koncentrálnod, hiszen nem kell arra is figyelned, hogy fejben tartsd az új gondolatodat.

3. Kezdj velük valamit! Elcsípni az ötleteket csak az első lépés. Bizonyos időközönként – például hetente – nézd át a gyűjteményedet, és döntsd el, hogy mit szeretnél kezdeni az egyes tételekkel.

4. Rendszerezd! Érdemes például témák szerint csoportosítani őket: munka – ez milyen jól mutatna a felső polcon, család – Bence hogy örülne egy ilyennek, hobbi – mi lenne, ha Zsömivel kipróbálnánk a másik futtatót is.

5. Szelektálj! Ha egy kis idő – mondjuk néhány nap – távlatából nézel az ötleteidre, könnyebben dobod ki azokat, amik nem visznek előre. Légy őszinte, ne babusgass egy ötletet csak azért, mert eszedbe jutott!

6. Valósítsd meg! Az igazán jó ötletek kapcsán cselekedj! Ha nem most aktuális, akkor tegyél azért, hogy emlékezz rá a megfelelő pillanatban!

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide! 

süti beállítások módosítása