Coaching két lábon és hat lábon

Segítség, mindent akarok!

2015. szeptember 29. - Nyíri Gabi

wood-699357_640.jpg

Ha nincsenek céljaid, nem tudod, merre menj. Ha túl sok a célod van, nem tudod, merre menj. Hogyan tegyél rendet a céljaid között, ha úgy érzed, hogy túl sok mindent szeretnél, és ezért nem haladsz semmivel?

„Szeretném megtanítani a kiskutyámnak, hogy ne kergesse a lepkéket, adjon pacsit és fogadjon szót.” „Szeretnénk a két napos készségfejlesztő tréning során a következő 19 témát feldolgozni...” „Jó lenne megtanulni motorozni, befejezni a tetőtér átalakítását és lefogyni 10-15 kilót.” Miért baj az, hogy sok célod van? Brian Tracy például kifejezetten azt javasolja, hogy gyűjts össze minél több dolgot, amit el szeretnél érni, mert ezek fognak előrevinni. A gondot nem a sok cél okozza, hanem az, ha elveszted a fókuszt, elaprózódsz vagy azt sem tudod, hogy mihez fogj. A következő kis gyakorlat segít rendet tenni a céljaid közt.

blank-792125_640.jpg

1. Gyűjtsd össze! Kezdd azzal, hogy összegyűjtöd őket! Vedd számba az összes dolgot, amit meg szeretnél valósítani. Érdemes külön kis papírokra felírni őket, mert úgy könnyebb rendszerezni.

2. Elemezed több szempontból! Alább találsz 10 olyan kérdést, amelyek mentén újra és újra átrendezheted majd a céljaidat tartalmazó cetliket. Készíts elő egy külön lapot, amire leírod a gyakorlat során megfogalmazott gondolataidat. Menj végig a kérdéseken! Válaszold meg őket egyesével – ha kell, rendezd át a cetliket –, majd rögtön jegyezd fel a meglátásaidat is!

3. Tarts szünetet! Ha minden kérdés kapcsán megfogalmaztad a gondolataidat, tarts egy rövid szünetet! Vakargasd meg kicsit a kutyádat, teregess ki vagy zuhanyozz le.

4. Vond le a következtetéseket! Térj vissza a gyakorlathoz, és olvasd el mindazt, amit összegyűjtöttél. Mit mond neked? Mire jöttél rá? Mit fogsz tenni ennek hatására?

question-mark-463497_640.jpg

Íme a kérdések:

  • Ha csak egyet választhatnál, melyik hozná a legnagyobb javulást az életedben?
  • Hogy állsz az egyes célok megvalósításával? Rakd sorba őket aszerint, hogy melyiket mennyire könnyen tudnád befejezni!
  • Hogyan függnek össze? Melyik az, amelyik több mindent lehetővé tenne? Melyik az, amit muszáj elérni ahhoz, hogy egy másikhoz hozzákezdhess?
  • Melyek azok, amiket valóban magad miatt szeretnél?
  • Szíved szerint melyiket kezdenéd el megvalósítani?
  • Mi történne, ha az egyes célokat egyáltalán nem valósítanád meg?
  • Ha csak rajtad múlna, melyiket nem csinálnád egyáltalán?
  • Melyik tenne a legboldogabbá, ha sikerülne megvalósítanod?
  • Melyiken lenne a legnagyobb öröm dolgozni?
  • A legbölcsebb barátod szerint melyekkel kellene foglalkoznod?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása