Coaching két lábon és hat lábon

Mondd, mit szeretnél?

2015. május 05. - Nyíri Gabi

mondd_mit_szeretne_l.jpg

„Nem szeretnék egy irodában kuksolni egész életemben. Nincs kedvem megint moziba menni. Nem kérek krumplifőzeléket ebédre.” Nagy eredmény, ha valmivel kapcsolatban meg tudod fogalmazni, hogy mit nem szeretnél, de az elégedettséged szempontjából ez csak a féltáv. És akkor merre tovább?


A céljainkkal kapcsolatban sokszor azt fogalmazzuk meg, hogy mit nem szeretnénk. Ezt sem szabad alábecsülni! Ha ismerős a következő párbeszéd, pontosan tudod, hogy mire gondolok:
- Csináljunk valamit hétvégén!
- Oké, és mihez lenne kedved?
- Fogalmam sincs...


A "nincs kedvem megint moziba menni" már biztosabb fogódzónak tűnik. Miért mondom mégis, hogy az elégedettséged szempontjából ez még csak féltáv? Azért, mert túlságosan sok lehetőség marad nyitva, és továbbra is tanácstalan leszel amikor választanod kell:
- Csináljunk valamit hétvégén!
- Oké, és mihez lenne kedved?
- Nincs kedvem megint moziba menni.
- Aha, akkor színház, koncert, múzeum, fesztivál? Vagy hívjunk vendégeket, kiránduljunk, rakjunk rendet végre a padláson? Utazzunk el? Maradjunk otthon? Látogassuk meg Gizi nénit?


Amikor az jár a fejedben, hogy mit nem szeretnél, kérdezd meg magadtól, hogy mit szeretnél helyette! Ha nem jut eszedbe egy konkrét dolog, akkor gyűjtsd össze a jellemzőit!
- Nem szeretnék egy irodában kuksolni egész életemben.
- Oké, és mit szeretnék helyette? Mivel lennék elégedett?
- Szeretnék valami mozgalmasat, ahol sok emberrel találkozhatok. Szívesen jönnék-mennék a városban. Jobban szeretek önállóan dolgozni.


A jellemzőkre alapozva később megkeresheted a megfelelő lehetőségeket. Egy álláshirdetés is valószínűleg agilis területi képviselőről, önálló, üzletkötőről vagy barátságos ingatlan tanácsadóról szól, és nem arról, aki utál irodában dolgozni.


Ha szeretnéd a vágyaidat úgy megfogalmazni, hogy később könnyen tudj a lehetőségeid közül választani, kövesd a következő lépéseket:

mondd_mit_szeretne_l_saja_t_3.png

Kép innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása