Coaching két lábon és hat lábon

GYIK

2015. április 14. - Nyíri Gabi

Mi a coaching?

Számos meghatározás létezik. Számomra a coaching egy olyan támogató folyamat, amely a belső erőforrások felismerésén és kiaknázásán keresztül segít neked abban, hogy megtaláld a saját utadat a kitűzött céljaid eléréséhez.

Támogató folyamat: A coaching személyre szabott fejlesztést nyújt, fokozva a tudatosságodat és felelősségvállalásodat a saját életed alakítása iránt.

Belső erőforrások felismerése és kiaknázása: A coaching hozzájárul a rendelkezésre álló készségeid, tudásod és tapasztalataid felismeréséhez és megerősítéséhez, növeli az önmagadba vetett hited. A kutyás tapasztalatok beépítése a coaching-folyamatba egy olyan új nézőpontot jelent, amely különlegesen értékes felismerésekhez vezethet.

Személyes célok kitűzése: A coaching  támogat abban, hogy egyértelműen meg tudd határozni a céljaidat, és koncentrálni tudj rájuk. A coaching nem terápia, a múlt eseményei helyett a jövőbe tekint.

Saját út megtalálása: A coaching nem tanácsadás, a coach nem szolgál kész megoldásokkal. Abban tudlak támogatni, hogy a számodra legmegfelelőbb megoldást találd meg.

 

Miben más a kutyás coaching?

A kutyás coaching során arra koncentrálunk, hogy hogyan segíthetnek a kutyás tapasztalataid a jelenlegi, a kutyázástól esetleg nagyon távol eső célod elérésében. A kutyatartás és a kutyával való foglalkozás során olyan tudást és készségeket sajátítasz el, amelyek átültethetőek az élet más területeire is. A kutyák azonnali, közvetlen és társadalmi kötöttségektől mentes visszajelzést adnak a feléjük tanúsított viselkedésedre, amivel hozzájárulhatnak az önismereted fejlesztéséhez. Ha megfelelő szemszögből nézünk ezekre az élményekre, különlegesen értékes felismerésekhez vezethetnek el. Ha úgy érzed hogy ez neked szól, írj egy e-mailt, és egyeztetünk egy találkozót, amely első alkalommal ingyenes.

 

A coaching csak akkor működik, ha van kutyám?

Természetesen nem. A kutyás nézőpont beépítése a coaching-folyamatba egy különleges lehetőség, ami értékes felismerésekhez vezethet, de nem kötelező még akkor sem, ha történetesen van kutyád.

 

Hogyan épül fel egy coaching-folyamat?

Az első - nulladiknak nevezett - találkozón kerül sor a megismerkedésünkre. Szerencsés esetben megtörténik az egymásra hangolódás - erre szoktuk azt mondani, hogy működik a kémia -, kialakul az a bizalmi kapcsolat, ami a további közös munka alapját képzi.

A további találkozókra általában 2-3 hetente kerül sor. Ezek alatt kitűzöd az elérni kívánt célokat, tudatosítod magadban a jelenlegi helyzetet, és kialakítod a számodra megfelelő megoldáshoz vezető utat. A folyamatot én coachként egy széles, mégis személyre szabott eszköztárral támogatom: kérdések feltétele, nézőpontváltás, ötletek generálása, akciótervek megfogalmazása, javaslat házi feladatokra, olvasmányokra. Alkalomról-alkalomra ellenőrizzük az előrehaladást, folyamatosan emlékeztetve téged arra, hogy a folyamat során vagy azt követően meghozott döntésekért, megtett lépésekért valamint az elért eredményekért egyedül te vagy a felelős.

 

Milyen esetekben működik a coaching?

A coaching kutyás, magánéleti, szakmai és üzleti témák széles körében lehet megfelelő módszer. Akkor lehet eredményes, ha nyitott vagy a tanulásra és a változásra. Én coachként a szakmai tudásommal, pártatlanságommal és őszinteségemmel egyfajta tükröt tartva járulok hozzá a fejlődésedhez. Azt, hogy a te konkrét élethelyzetedben a coaching a legmegfelelőbb megoldás-e, egy személyes találkozó során tudjuk megbeszélni. Ha úgy érzed, írj egy e-mailt, és egyeztetünk egy találkozót, amely első alkalommal ingyenes.

 

Hogyan tud segíteni a coaching a kutyámhoz fűződő kapcsolatom javításában?

A kutyádhoz fűződő kapcsolatod minőségéért elsődlegesen te vagy a felelős. Ezen rajtad kívül senki nem tud javítani. Nagyon sokat segíthetnek a különböző kutyás szakemberek (kiképzők, edzők, állatorvosok, stb.), de mindig te leszel a meghatározó. Ez pedig sokszor nem könnyű. A coaching során kitalálhatod, hogy mit is szeretnél elérni, szembenézhetsz a jelenlegi helyzettel, és megfogalmazhatod, hogy min szeretnél változtatni. Nem maradsz egyedül a megvalósítás során sem. A coaching-folyamat része az előrehaladás ellenőrzése is, emlékeztetve téged arra, hogy a folyamat során vagy azt követően meghozott döntésekért, megtett lépésekért valamint az elért eredményekért egyedül te vagy a felelős. Ha úgy érzed hogy ez neked szól, írj egy e-mailt, és egyeztetünk egy találkozót, amely első alkalommal ingyenes.

 

Milyen esetekben nem működik a coaching?

A coaching nem alkalmas pszichológiai rendellenességek, betegségek megelőzésére, diagnosztizálására és kezelésére, mint például a depresszió vagy a függőség különböző formái.

A coaching nem helyettesít más professzionális tanácsadási tevékenységeket – például jogi, pénzügyi, spirituális tanácsadás – vagyis nem tud válaszokkal szolgálni konkrét jogi, pénzügyi vagy hitbeli, vallási kérdésekben.

A coaching rólad szól, így közvetlenül nem hat a kutyád viselkedésére.

Ha úgy érzed, hogy mégis ilyen területen van szükséged segítségre, írj nyugodtan, és igyekszem megfelelő szakembert ajánlani neked.

süti beállítások módosítása