Coaching két lábon és hat lábon

Miért nehéz kimondani, hogy gond van a kutyámmal?

2018. március 22. - Nyíri Gabi

animal-3150910_640.jpg

Biztosan te is találkoztál már olyan gazdival, aki mintha a nyilvánvaló tények ellenére sem látta volna, hogy valami nem OK a kutyájával. Mi történik ilyenkor? És te hogyan tudsz kimaradni ebből?

Külső szemlélőként gyakran teljesen értetlenül állunk a jelenség előtt: Bár Fifike hasa lassan már leér a földig, a gazdi csak nasiztatja tovább. Ugyan Brúnó élete többször csak az arra járó autósok reflexein múlt, mégis rendszeresen póráz nélkül sétál. Boby gazdája a Frakkból ismert „Károly bácsi-stílusban” repked a póráz végén, és ettől egy esés során elszenvedett kartörés sem tántorítja el. Mintha mindenki látná, hogy mi zajlik, csak a gazdi nem.

dog-2415918_640.jpg

Legalább is az érintett úgy tesz, mint aki semmiről nem tud. Vajon mi miatt éri meg vállalni a kellemetlenségeket és a kockázatot a valósággal való szembenézés helyett?

1. Nem lehet beszélni róla: Ez a tabusítás. Akik így működnek, azt tanulták meg, hogy a nehézségekről, a tökéletlenségekről nem ejtünk szót. Mert az elrontaná a hangulatot, vagy úgy tűnne, hogy a környezetüket terhelik a bajaikkal.

2. Nem fér bele a képbe: Azért, mert rossz színben tüntetné fel őket. Ha a cél a kedvező látszat megőrzése, azzal egyszerűen nem fér össze, hogy velük – a kutyájukkal – valami nem tökéletes. Ha ennek az az ára, hogy figyelmen kívül hagyják a valóságot, akkor az.

3. Nem lehet változtatni rajta: Akik megváltoztathatatlan adottságokban hisznek, nem számolnak azzal az opcióval, hogy ami ma még nem megy, holnap – kellő munka befektetésével – esetleg fog. Így nincs más választásuk, mint szépnek, jónak látni, láttatni azt, ami van.

mammal-3240949_640.jpg

A szélsőséges esetekben, másoknál te is biztosan könnyen tetten éred az ilyesmit. Vajon mi kell ahhoz, hogy te ne csináld kicsiben ugyanezt?

  • Mondd ki a nyilvánvalót! A tabusítás legjobb ellenszere megnevezni azt, ami van. „Brúnó csámpásan ül.”
  • Olyannak lásd, amilyen! Ebben az a lényeg, hogy az önvizsgálat hevében ne csinálj nagyobb drámát, mint amekkora tényleg van. Így nem veszed el a saját motivációdat a változtatástól. Brúnó csámpás ülése nem egyenlő azzal, hogy értékelhetetlen az engedelmes munkája.
  • Találd ki, hogy mihez kezdesz vele! Ha van egy pontos képed a helyzetről, el tudod dönteni, hogy hogyan tovább. És ebbe az is belefér, hogy mérlegelve a szükséges befektetést és a kockázatokat nem teszel semmit. Ha neked nem a versenyzés, hanem a kontrollálhatóság miatt kell az ültetés, mondhatod, hogy neked pont megfelel csámpásan is.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása