Coaching két lábon és hat lábon

Van jobb a tanácsnál!

2017. július 27. - Nyíri Gabi

girl-2518949_640.jpg

„A legokosabb az lenne...” Rosszat sejtesz, amikor így kezdődik egy mondat? Éppen ezért te sem szívesen osztogatsz tanácsokat? Mit szólnál inkább egy-egy érdekes történethez és néhány jó kérdéshez?

A kéretlen tanácsokat mindenki utálja, de abban azért valahogy mégis csak hiszünk, hogy mások tudhatják a megoldást arra a problémára, amivel mi épp küzdünk. Mert hát ugye voltak a miénkhez hasonló helyzetben. És itt a lényeg: hasonlóban.

Biztosan te is kaptál néhány olyan tanácsot, amelyek nagy hatással voltak az életedre. Ha belegondolsz, hányszor csináltad pontosan azt, amit mondtak neked? Jó eséllyel egyetlen egyszer sem. Sokkal valószínűbb, hogy megihletett mindaz, amit hallottál. Továbbgondoltad a történetet és a tanulságait, és kialakítottad a saját megoldásodat.

dog-1232449_640_1.jpg

Tanácsok osztogatása helyett hogyan segíthetsz másokat a te történeteiddel?

  • Felejtsd el, hogy meg akarod mondani a tutit! Le vele, hogy „Szerintem azt kellene csinálnod...”
  • Ismerd fel, hogy a történeteid a saját kontextusukhoz tartoznak, és nem univerzális igazságok!
  • Amikor mesélsz a saját élményeidről, emeld ki, hogy szerinted hogyan kapcsolódnak ahhoz a helyzethez, amiben a másik van! Lehet, hogy nem a történet, hanem a szereplők viselkedése vagy a te dilemmád lesz a kapcsolódási pont.
  • Segítsd, hogy a másik saját magára értelmezze a dolgot! Tegyél fel olyan kérdéseket, amik feltárják az ő nézőpontját. „Te mit gondolsz?” „Mit indított el benned mindaz, amit meséltem?” „Nekem ez jött be. Neked mi jut erről eszedbe?”

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása