Coaching két lábon és hat lábon

Mikor miben kell fejlődnöd?

2017. július 11. - Nyíri Gabi

fish-1070316_640.jpg

A lehetőségeid száma szinte korlátlan, ha a személyes fejlődésedről van szó. Éppen ezért lényeges, hogy mindig a megfelelő dologra fókuszálj. Igen ám, de honnan tudhatod, hogy mikor időszerű valami?

A nyári időszak különleges a személyes fejlődésed szempontjából: kicsit talán több szabadidőd van, és ilyenkor kell végiggondolnod azt is, hogy mihez kezdj majd a második félévben. Lehet, hogy lesz végre időd egy-két szakkönyvbe belenézni, vagy azt kell egyeztetned a főnököddel, hogy milyen tréningekre szeretnél menni a harmadik - negyedik negyedévben.

keywords-2488210_640.jpg

Az erőfeszítéseid – itt is, mint az élet számos egyéb területén – akkor fognak a kívánt eredményre vezetni, ha tisztában vagy vele, hogy mit szeretnél elérni. A személyes fejlődésed irányát két tényező együttesen határozza meg:

  • Jobbá válni abban, amit most csinálsz
  • Felkészülni a következő szerepre

E tényezők súlya az idő előrehaladtával valószínűleg változik: Amikor éppen belekerülsz egy új szerepbe – új pozíció a munkahelyeden, új non-profit tisztség, szülővé / gazdává válás –, akkor a teljes figyelmed arra irányul, hogy minél jobbá válj abban, amit éppen csinálsz. Ahogy egyre rutinosabbá válsz a jelenlegi feladatod kapcsán, az abban való továbbfejlődés mellett teret kaphat a következő szerepre való felkészülés is. Ennek megfelelően a fejlődésed fókusza vegyes képet mutat. Közvetlenül azelőtt, hogy belevágsz az új dologba, vagyis új szerepbe lépsz, valószínűleg a fejlődésed irányát szinte kizárólag az új dolog fogja meghatározni.

0_sza_m_jelen_jo_vo.png

Te most milyen fázisban vagy? Mi határozza meg jelenleg a te személyes fejlődésed irányát? Érdemes ennek kapcsán átgondolnod a következőket:

  • Mióta töltöd be a számodra fontos szerepeket?
  • Mennyire érzed magad komfortosan ezekkel a szerepekkel?
  • Miben szeretnél még fejlődni annak érdekében, hogy a maximumot tudd nyújtani a jelenlegi szerepeidben?
  • Milyen új szerepe(ke)t látsz magad előtt?
  • Miben kell még fejlődnöd ahhoz, hogy felkészülten léphess az új szerep(ek)be?

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása