Coaching két lábon és hat lábon

Gondolkodj tudatosan!

2016. december 15. - Nyíri Gabi

dog-1885203_640.jpg

„Tele van a fejem...” vagy „Már megint azon jár az agyam...” mondjuk gyakran, amikor sok fontos teendőnk van. Tényleg csak úgy megtörténnek velünk a gondolataink? Hogyan veheted át az irányítást?

Nem teljesen alaptalan az a feltételezni, hogy a gondolataink önálló életet élnek, hiszen minden különösebb erőfeszítés nélkül zajlik mindenféle a fejünkben. Mivel egy rohanó világban, számtalan különböző helyzetben kell helyt állnunk, azt sem esik nehezünkre elfogadni, hogy a gondolataink cikáznak, már-már csaponganak a rengeteg téma közt. Ráadásul egy csomóan igyekeznek megszerezni a figyelmünket, helyet kapni a gondolatainkban: gondolj csak a reklámokra és a propagandára.

Akkor el kell fogadni ilyennek a helyzetet? Azért van más lehetőség is. A legtöbb szellemi irányzat szerint a kulcs a gondolataink és azok minőségének tudatos irányítása. A buddhista hagyomány szerint például ennek segítségével szállhatunk le a karma kerekéről, és ugyanerre épülnek a modern, nyugati sikertechnikák is. Következzen most 3 dolog, amit a tudatosságod növelése érdekében érdemes szem előtt tartanod:

dogs-1881518_640.jpg

1. Válogasd meg a téged érő hatásokat! Mindannyian érzékenyen reagálunk a környezetünkből érkező ingerekre. Ha túl sok, úgy érezzük, elárasztanak minket, elfáradunk, összezavarodunk. Ha kevésnek találjuk, unatkozunk. A minket érő impulzusok meghatározhatják a hangulatunkat, az önbizalmunkat, a tettrekészségünket. Segítsd magadat azzal, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű hatást engedsz be!

flowers-1845074_640.jpg

2. Figyelj arra, amit szeretnél! A pozitív kimenetel elképzelése növeli a megvalósításba vetett hitet, és segít felszabadítani a konkrét megoldások megtalálásához szükséges kreativitást. Vannak, akik kvantummechanikai alapokon egészen odáig mennek az érvelésükben, hogy maguk a gondolatok vannak hatással az anyagi világra. Akár közvetetten, akár közvetlenül hatnak, megéri energiát fektetni a pozitív gondolatokba.

dog-900215_640.jpg

3. Ne próbáld elűzni! Bárhogy igyekszünk, időnként fel fognak bukkanni sötét, negatív gondolatok is. Ha ez történik, ne próbáld elűzni őket, hanem vedd észre, és helyettesítsd őket. Nem tudunk akaratlagosan nem gondolni valamire. Ha például arra kérlek, hogy semmiképp ne gondolj egy kék elefántra, ami virágos szalmakalapot visel, amikor megpróbálsz eleget tenni a kérésemnek, pontosan az ormányost fogod magad előtt látni. Ugyanígy működik a negatív gondolatokkal is: „Jaj, csak nehogy arra gondoljak...!” És máris az van a fejedben. Több sikerben bízhatsz, ha észreveszed, és lecseréled egy pozitív gondolattal. Maradva az elefántos példánál: „Aha, eszembe jutott a kék elefánt. Nekem viszont igazán az fontos, hogy...” és máris elterelted a figyelmedet a nem kívánatos gondolatodról.

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása