Coaching két lábon és hat lábon

Te is pazarlod az energiádat?

2015. október 06. - Nyíri Gabi

dog-348094_640.jpg

“Már megint hulla vagyok, és a dolgok még mindig nem változtak semmit!” Ha ismerős ez az érzés, érdemes elgondolkoznod rajta, hogy vajon jól használod-e az energiádat, vagy hajlamos vagy pazarolni.

Az időnk és az energiánk a két legfontosabb erőforrásunk, hiszen ezek segítségével érhetünk el minden mást. Ha kiállunk egy ügyért, az időnket és az energiánkat áldozzuk. Ugyanezt tesszük, amikor a munkánkat végezzük, megtanulunk valamit vagy a családunkról gondoskodunk. Hogyan használd ezeket az erőforrásaidat úgy, hogy elérd amit szeretnél, és közben jól is érezd magad?

Stephen R. Covey egy egyszerű felosztást javasol a világ dolgai kapcsán: Vannak olyanok, amik foglalkoztatnak téged – például az egészséged, az állatvédelem és a foci –, vagyis az Érdeklődési körödbe tartoznak. Ezek azok a témák, amikre időt és energiát fordítasz: eljársz edzeni, önkéntes vagy egy állatotthonban, és szorgalmasan totózol. Természetesen rengeteg dolog van az Érdeklődési körödön kívül is, amik közömbösek a számodra.

Az érdeklődési körödben lévő dolgok abban különböznek egymástól, hogy tudod-e befolyásolni őket. Az egészségedért sok mindent tehetsz – így Covey felosztásában a Befolyásolási körödben van –, míg a Barcelona – Leverkusen meccs eredményére valószínűleg vajmi kevés ráhatásod van.

te_is_pazarlod_az_energia_dat_alap.png

Miért fontos ez az időd és az energiád felhasználása szempontjából? Mert megmutatja, hogy mik azok a dolgok, amikre valóban érdemes koncentrálnod. Ha az Érdeklődési körödre használod el a legtöbb energiádat, olyan dolgokkal foglalkozol, amikre nincs befolyásod. Mesélhetsz róla mindenkinek, hogy a sok falábú léhűtő a focicsapatokban már megint veszteségbe fordított a totón, de ez nem változtat semmin. Ráadásul amíg ezzel vagy elfoglalva, elhanyagolod azokat a dolgokat, amik kapcsán tényleg tehetnél valamit, vagyis a Befolyásolási körödet. Ez az energia pazarlásának legjobb módja.

Amikor az energiádat a Befolyásolási körödön belül használod fel, olyan dolgokra fordítod, amik kapcsán érdemben tehetsz valamit. A haladás érzése, az elért eredmények további lépésekre ösztönöznek, ráadásul egy csomó mindent megtanulsz. Ezek révén aztán olyan dolgokra válsz képessé, amiket korábban nem tudtál megtenni, vagyis megnöveled a Befolyásolási körödet. Így tudod a legjobban kamatoztatni az energiádat.

 

te_is_pazarlod_az_energia_dat_2_verzio.png

 

Gondold végig, hogy mire fordítod az energiádat! Elpazarlod az Érdeklődési körödben, vagy kamatoztatod a Befolyásolási körödben?

Kép innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

 

süti beállítások módosítása