Coaching két lábon és hat lábon

Tudod, mit szeretne a kutyád?

2021. október 10. - Nyíri Gabi

img_20200606_184024_1.jpg

Persze! Abban, hogy ez így van, fontos szerep jut annak, amit az eb csinál. Vajon mi az, amit a kommunikáció terén neked is érdemes ellesned tőle?

Nem állítom, hogy sosem fordul elő velünk, kutyásokkal, hogy csak nézünk a kutyára széttárt karokkal miközben azt kérdezzük tőle, mit szeretne. Van ilyen, de nem gyakran. Mi miatt van így? Egyrészt, mert minket érdekel, vagyis odafigyelünk, és próbáljuk megérteni, mire vágyik az eb. Másrészt azért is, mert nem csak egy közömbös kutyát látunk magunk előtt, aki üres tekintettel bámul a semmibe. A maga módján igyekszik kifejezni magát.

Nálunk ez legutóbb így nézett ki: Az egész ház járólapos, ezért a csúszósság ellen van egy kisebb szőnyegünk, amin időként a trükköket gyakoroljuk, és ezen masszírozom Skillt is. Illetve használható arra is, hogy csak leülök a földre, és Sage odatelepszik mellém kapcsolódni. A szőnyeg összetekerve lakik a nappali sarkában, így a kölyöknek mi sem egyszerűbb, mint odamenni, megbökni az orrával a szőnyeget, és nézni rám, hogy leszek kedves pattanni, és leteríteni a szőnyeget, mivel eljött a mellémülés ideje.

Biztos, hogy neked is számos ilyen történeted van a saját kutyádról. Íme 4 dolog, amit érdemes ezekben észrevenned, és átültetned a saját kommunikációdba:

1. Tisztában vannak vele, hogy mit szeretnének: Vannak dolgok, amiket esélytelen az eb érdeklődése nélkül csinálnod, míg mások mellett gond nélkül alszik. Evés igen, teregetés nem annyira... Ahhoz, hogy megkaphasd, előbb muszáj kitalálnod, hogy mit is szeretnél.

img_20190812_174344_288.jpg

2. Egyértelműen a tudtodra adják: Ezt pontosan ismered, ha volt már dolgod olyan kutyával, aki a szendvicsedre pályázott. Ül előtted, és kerek szemekkel bámulja az ebédedet. Sage elballag a sarokba, és megböki a szőnyeget. Abban a sarokban, azt a szőnyeget. Kérd te is azt, amit akarsz, ne várd, hogy a másik magától kitalálja.

3. Kezdeményeznek: Ez az, amikor egyszer csak megjelenik a kezed ügyében egy fül vakargatásra vagy a lábad előtt egy labda dobálásra. A te esetedben ez arról szól, hogy felelősséget vállalsz magadért, és előállsz olyan dolgokkal, ami fontos neked vagy a többieknek, akikkel törődsz.

4. Megköszönik: Ha adsz belőle, eldobod, megvakarod, a kutya vigyorog, és csóvál. Sage elégedetten elvackol mellettem a szőnyegen. Vagyis megköszöni, hogy jó fej voltál. Amikor te kapsz meg valamit, amit kértél, ne felejtsd el a köszönetet és az elismerést!

A te kutyád mit csinál ezek közül igazán jól? És neked mire lenne érdemes gyúrni még?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása