Coaching két lábon és hat lábon

Az energiaszintről – a kutyádéról és a tiédről

2021. május 25. - Nyíri Gabi

_dsc9790_604x330.jpeg

Azt pontosan tudod, hogy a kutyád akkor teljesít a legjobban, ha az energiaszintje összhangban van az előtte álló feladattal. És segítesz is neki eljutni ebbe az állapotba. Azt sem felejted el ugye, hogy te is így működsz?

Sage egy pörgős kiskutya. Nincs ebben semmi meglepő, tudatosan választottunk így. Ez viszont magával hozza azt, hogy minden is érdekli, és könnyebben lesz izgatott. A nagy energia tök jó a sportpályán, és extra munka a városi szocializáció kapcsán. Sokat kell vele menni, segíteni kell abban, hogy minél több dologgal tudjon sokszor találkozni – ez szépen lecsökkenti az izgalom faktort.

És akkor ott vannak azok a helyzetek, amikor mindenkinek könnyebb, ha tud higgadtan viselkedni. Ilyen például az éttermezés és kávézóba járás. A törzshelyeinken szabályosan zokon veszik, ha véletlenül kutya nélkül állítunk be.

Skill egyszerűen intézi az ilyesmit: bemegy, köszön a személyzetnek és a vendégeknek, ha valaki kíváncsi rá, aztán leheveredik, és alszik. Ahol igazán otthon érzi magát, némi mörmögés közepette oldalra borul, mégis úgy az igazi szundítani.

Sage, ha tele van energiával, körberepüli a helyet. Pult, konyha, raktár, nézd, az mi az ott a földön, belenéznék a zsebedbe... Ezt persze nem lehet csinálni, mert zavaró, de az sem jó senkinek, ha akkor próbálom kezelni a dolgot, amikor már beindult.

Éppen ezért a megoldás a megelőzés. Ha viselkedni kell, előtte fárasztás van, mert egy kellően kipukkadt kiskutya ugyanolyan szépen tud szundikálni, mint Skill. Amellett, hogy nyugalom van, mindenki nagyon büszke is a kölyökre, hogy mennyire rendes tud lenni. Ugye? Minden csak rákészülés kérdése.

187657570_512686053414990_8292789042725461016_n.jpg

(Igen, én tanítottam meg feltolatni dolgokra, de esküszöm, ezt nem én kértem... :-D )

Valószínűleg azt mondod magadban, hogy persze, ezt így kell csinálni. Vagy legalábbis azt, hogy logikusnak tűnik. Miért? Mert a kutyák kapcsán tudod, hogy fontos az energiaszintjüket hozzáilleszteni a helyzethez, amibe belépnek.

És vajon hogy vagy ezzel önmagad kapcsán? Mennyire kezeled tudatosan a saját energiaszintedet? Az a helyzet, hogy ebből a szempontból mi emberek is a kutyákhoz hasonlóan működünk: akkor tudunk igazán jól lenni és nem mellesleg jól teljesíteni egy-egy pillanatban, ha a fordulatszámunk összhangban van azzal, amit az esemény kíván tőlünk.

Megemelni az energiaszintedet mozgással és gyorsabb levegővételekkel tudod. Ha például azt érzed, hogy majd’ elalszol, pedig a következő megbeszélésen meggyőzőnek kellene lenned, állj fel, és mozogj! Csinálj néhány guggolást, karkörzést, emeld meg a pulzusod!

A pörgés csökkentésében az segít, ha megnyugtatod a légzésed és a gondolataidat. Ösztönösen is ezt csinálod. Ha késve érkezel valahova, és némileg szaladni kell a folyosón, veszel egy mély levegőt, mielőtt lenyomod a kilincset. Na ez az, amit érdemes tudatosan használnod. Vegyél néhány mély levegőt, és engedd el a feszkót az izmaidból és az elmédből is.

Ahogyan a kutyádnak segítesz optimális energiaszintre kerülni, olyanra, ami illeszkedik az előtte álló feladathoz, tedd meg ezt önmagadért is!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása