Coaching két lábon és hat lábon

A fejlődéshez muszáj figyelned magadra is!

2020. december 08. - Nyíri Gabi

_1020207_604.jpeg

A kutyázásban tudatosan kezeled a saját szerepedet a közös eredményben. Ha fejlődést szeretnél, önmagadon is változtatsz. Sőt, első sorban ott. És vajon hogy működik ez az életed más területein?

A kutyás sportokban gyakran használt eszköz a videó elemzés: visszanézzük a versenyeinket, és ha tehetjük, az edzéseket is. Sőt, akkor is javasolják, hogy készítsünk felvételeket, amikor a hétköznapi élethez kapcsolódó gyakorlatokat csináljuk a nappaliban. Persze, akarjuk látni, hogy hogyan működött a kutyánk, de ugyanannyira érdekel minket az is, amit mi csináltunk.

Az ok teljesen nyilvánvaló. Tudatában vagyunk annak, hogy szerepünk van a közös teljesítményben, és ha jobbat szeretnénk, az minden bizonnyal nem fog menni anélkül, hogy mi fejlődnénk a magunk részében. És ehhez hajlandóak vagyunk magunkra – is – irányítani a figyelmünket: amellett, hogy elemezzük a konkrétan látottakat, és azonosítjuk, hogy mit kell máshogyan csinálnunk, reflektálunk például a szándékainkra, érzéseinkre, a fókuszunkra.

Ebből aztán irányok, célok fogalmazódnak meg: „Szeretném minél több környezetben kipróbálni azt, amit otthon már stabilan tudunk.” „Szeretnék olyan felszabadultan versenyezni, ahogy edzeni szoktam.” „Mielőtt elkezdjük a munkát, át fogom ismételni fejben, hogy pontosan mit akarok csinálni.” Vagyis a következő lépéseinket az határozza meg, amit magunkról megtanultunk az adott témában.

_1020200_604.jpeg

És vajon mennyire jellemző ugyanez a nem kutyás helyzetekben? A múltkor tanúja voltam egy beszélgetésnek, ami arról szólt, hogy valaki szerette volna pontosabban meghatározni önmaga számára, hogy hogyan akar működni egy kapcsolatában. És mit gondolsz, miről esett a legtöbb szó?

Az illető szándékairól, érzéseiről és a fókuszáról – és az ebből következő irányokról és célokról? Nem, a legtöbb szó bizony a másikról esett. Ő mit csinál most, és mit kellene máshogy tennie. A beszélgetés talán legnagyobb felismerése volt, amikor azt sikerült azonosítani, hogy ki is az, akire a figyelemnek a változáshoz valóban irányulnia kell.

Te hogy vagy ezzel? Használod a kutyázásban jól ismert tudatosságodat annak kapcsán, hogy magadra is figyelned kell, ha fejlődést szeretnél?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása