Coaching két lábon és hat lábon

Miért fontos, hogy megtedd, amit tudsz?

2020. március 31. - Nyíri Gabi

dsc_6240_604.jpeg

A jelenlegi helyzet mindenkit új kihívások elé állít, miközben az látszik, hogy egy csomó mindent csak közös erőfeszítéssel vagy helyi szinten tudunk megoldani. Miért fontos, hogy bármilyen nehéznek tűnik is most, te személyesen megtedd, ami tőled telik? Mi van ebben számodra a társadalmi, közösségi értéken túl?

Röviden:

Az elmúlt néhány hét mindannyiunk életét fenekestül felforgatta, miközben egyre több olyan felhívás érkezik, ami arról szól, hogy helyt kellene állni közösségi, társadalmi szinten is. Könnyű azt érezni, hogy ez sok, pedig személyes szinten is óriási haszna van, ha beleállsz a számodra fontos ügyekbe:

  • Így a befolyásolási körödben mozogsz, ami elűzi a kiszolgáltatottság érzését. Megélheted a saját hatóerődet, aminek kritikus helyzetekben különösen nagy jelentősége van.
  • Ha van dolgod, nincs időd szorongani! Ilyenkor úgy használod az idődet, hogy közben előrevivő érzelmi állapotban maradsz.
  • A pozitív hatás megsokszorozódik! A saját hozzájárulásodon keresztül megélheted mások örömét, és példaképként cselekvésre inspirálod a többieket.
  • Tanulhatsz magadról! Felfedezheted, hogy milyen ügyek és milyen megoldási módok állnak hozzád közel és megtanulhatsz úgy segíteni, hogy közben megőrzöd a segítő erődet.

Nézd meg a videót a részletekért, de tudatosítsd magadban, hogy mi az, amit már most is teszel, és nézd meg, hogy mi az, amit még tenni tudsz!

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Az elmúlt néhány hét mindannyiunk életét fenekestül felforgatta: megváltozott az, ahogyan dolgozunk, ahogyan tanulunk, és ezért egy csomó mindent újra kellett szervezni. Emellett egyre-egyre több olyan felkérés, felhívás érkezik, ami arról szól, hogy ezeken kívül is valahogy még helyt kellene állni, segíteni kell a környezetünknek, meg kell osztani a tudásunkat, segíteni kell az állatvédő szervezetek munkáját, az egészségügyet – teendő van bőven. Éppen ezért érdekes kérdés, hogy hogyan reagálunk erre egyéni szinten.
Én kétféle tipikus reakcióval találkoztam: Az egyik, hogy az emberek lelkesen elkezdenek segíteni, és nagyon-nagyon sok időt, energiát fordítanak a közösségért való munkára. Ha te ebbe a kategóriába tartozol, maradj velem, mert vannak fontos üzeneteim a számodra. A másik jellemző reakció az szokott lenni, hogy „van nekem éppen elég bajom, nehogy már még plusz dolgokat is fel kelljen vállalnom...!” Pedig az a helyzet, hogy mindazon a hatáson túl, amit ezzel létre lehet hozni közösségi, társadalmi szinten, annak, hogy megteszed, ami tőled telik, egyéni szinten is nagyon nagy jelentősége van. Úgyhogy ha időnként azt érzed, hogy a fene akar még egy púpot a hátára, és másokért, más ügyekért is tenni, akkor pláne maradj velem!

Én általában is azzal foglalkozom, hogy tudást osztok meg, igyekszem másokat inspirálni, igyekszem arra tanítani őket, hogy hogyan tudják az életüket hatékonyan megszervezni úgy, hogy közben jól érzik magukat. Az én elmúlt néhány hetem azzal telt, hogy tartalmat gyártottam, és azokat a módokat, ahogyan eddig eljutottam az emberekhez igyekeztem hozzáigazítani az új világ követelményeihez. Szinte minden időmet online töltöttem, és ennek a munkának az egyik eredménye ez az anyag is, ami talán segít neked abban, hogy te is jobban megtaláld a helyedet az új helyzetben, a kialakuló új rendszerekben.

Szóval mi az, ami miatt én azt mondom, hogy függetlenül attól, hogy most esetleg azt érzed, tök sok az egész, mégis tedd meg, amit tudsz? Egy csomó mindent át kell állítani – azt ahogyan háztartást vezetsz, ahogyan a gyerekeiddel az iskolai dolgokat csinálod, ahogyan dolgozol, ahogyan vezetőként a csapatodat vezeted, ahogyan a szeretteiddel tartod a kapcsolatot, ahogyan azt biztosítod, hogy a környezetedben mindenki egészséges legyen és biztonságban tudhasd őket – tehát van itt éppen elég minden. Vajon hogyan férnek még bele ebbe a közösségi tevékenységek, azok a társadalmi és helyi közösségi szintű feladatok, amik pont ebből az új helyzetből emelkedtek ki?

Ami miatt érdemes elgondolkodni azon, hogy igenis vegyél fel ilyen plusz feladatokat, azok a következők:

1. A befolyásolási körödben mozogsz, ami elűzi a kiszolgáltatottság érzését! Az, hogy felveszel valamilyen feladatot, amiről azt érzed, hogy meg tudod fogni, amivel tudsz kezdeni valamit, biztosan valami olyan dolog, ami a befolyásolási körön belül van. És kritikus helyzetekben az egyik legfontosabb dolog, amit az embernek csinálnia kell, hogy olyasmire fókuszál, ami igenis benne van a befolyásolási körében, amivel kapcsolatban azt érzi, hogy hatni tud. Miért? Mert ez az, ami megszünteti a kiszolgáltatottság érzését. Képzeld csak el, hogy ülsz egy olyan világban, ahol azt érzed, hogy semmivel kapcsolatban nem tudsz tenni semmit, és itt rajtad aztán az égvilágon semmi nem múlik – ez a félelem és a szorongás legeslegjobb melegágya. Viszont ha elkezdesz egy akármilyen kicsinek tűnő dolgot megfogni, amire te konkrétan hatni tudsz, megélheted a saját hatóerődet, és egyre kevesebb tered lesz azt érezni, hogy kiszolgáltatott lennél. Mert nem vagy. A kiszolgáltatottságod az elméd terméke, és ugyanúgy, ahogy ezt az elme létre tudja hozni, le is tudod bontatni vele – ha adsz neki értelmes, megoldandó feladatot. Ez az első szempont, ami miatt érdemes ezeket a tevékenységeket felvenni: ezek mind-mind a befolyásolási körödben való mozgást segítik, és segítenek megélni azt, hogy tudsz hatni a dolgokra, tehát nem vagy kiszolgáltatott.

2. Ha van dolgod, nincs időd szorongani! Amikor elfoglalod magad mindenféle értelmes dologgal, nincs időd szorongani. Ellenben ha csak ülsz, és nézel magad elé, az elmédnek lesz egy csomó szabad kapacitása, amitől el fog kezdeni csapongani mindenfelé. Így nem nehéz negatív gondolatoknál, sőt negatív gondolati spirálnál kikötni. Ha azonban találsz értelmes feladatot, olyat, aminek látod értelmét, amivel az éled meg, hogy hatékony vagy, hogy előreviszel dolgokat – amiről az előző pontban beszélgettünk –, egyszerűen megszünteted annak a lehetőségét, hogy legyen időd szorongani és rosszul érezni magad. Simán el fogod használni ezt az időt másra, el fogod használni úgy, hogy közben előrevivő érzelmi állapotban maradsz.

3. A pozitív hatás megsokszorozódik! Ha te megteszed, ami tőled telik: örömet szerzel valakinek, segítesz valakin, előremozdítasz egy ügyet, akkor ez hatni fog a többiekre is. Egyrészt azáltal, hogy valakin segítesz és látod az örömét, megélheted az örömét, ami téged is jobb állapotba hoz. Ezen kívül azzal, ahogyan te segítesz másoknak, példát mutatsz, és a hatás így elkezd szépen-szépen sokszorozódni: te megtetted, ami tőled telik, megteszi más is, és így az ebből fakadó jó érzés egyre több emberhez jut el, és egyre nagyobb lesz a hozzáadott érték, egyre nagyobb a létrejövő plusz hatás.

4. Tanulhatsz magadról! Rögtön két szempontból is: Egyrészt felfedezheted, hogy milyen ügyek és milyen megoldási módok állnak hozzád közel. Mi az, amibe neked könnyű beleállni? Amivel könnyű azonosulni, és amiben jól tudsz mozogni. És az a tudás, hogy milyenek azok a tevékenységek, amik téged megszólítanak, milyenek azok az ügyek, amiket könnyen a szíveden tudsz viselni, nagyon sokat adhat ahhoz, hogy hogyan vidd tovább az életedet majd akkor, hogyha ez az egészen különleges helyzet lecseng. Neked vajon a közvetlen környezetedben kényelmes mozogni, nagy tömegeket, nagyobb csoportokat könnyű koordinálni, vagy az megy jól, ha üzeneteket továbbíthatsz?
Az is az önismereted része – és itt utalok vissza arra, amit a bevezetőben mondtam, hogy te vajon olyan vagy-e, aki kapásból ezer dologra ráugrott, és minden fronton segíteni próbál –, hogy hogyan tudsz úgy segíteni, hogy közben megőrzöd a saját jó állapotodat és megőrzöd a saját integritásodat. Adam Grant, pszichológus kutatta az önkéntesség, a társadalmi munka pszichológiát, és az ő munkásságából egyértelműen látszik, hogy azok tudnak tartós hatást kifejteni a környezetünkre – akár picikében, akár nagyon nagyban –, akik ügyesek abban, hogy hosszútávon vigyáznak magukra: Tudnak határokat szabni, érzik, hogy hol vannak a maguk korlátai, meg tudják őrizni a testi kipihentségüket, meg tudják őrizni a lelki integritásukat, a szellemi frissességüket. Vagyis nem hajtják halálra magukat. Az egy téves elképzelés, hogy azok tudnak nagyot segíteni, akik mint hősi halott elesnek a csatában. Nem ez kell, mert nem hősi halottakra van szükség rövidtávon, hanem olyanokra, akik egy elhúzódó, hetekig tartó időszakban mindvégig helyt tudnak állni. Éppen ezért van, hogy az egészségügyi és kereskedelmi dolgozókra igyekeznek vigyázni rendszerszinten – legalábbis ez lenne a cél –, és sokszor mi a magunk szintjén is hozzá tudunk ehhez járulni. Tehát most azt is meg tudod tanulni magadról, hogy hogyan tudsz úgy segíteni, hogyan tudsz ügyekért kitartóan tenni úgy, hogy fenntartod közben a segítő erődet – nem merülsz ki az elején, nem fáradsz el, nem kezdesz kiégni az egészben, hanem úgy tudsz tenni, úgy tudsz folyamatosan értéket teremteni, hogy közben te jól vagy.

Szóval én azt gondolom, hogy a társadalmi, közösségi értéken túl azért fontos, hogy megtedd, amit tudsz, mert ez a saját jóllétedet is szolgálja, és olyan tudásra tehetsz szert, ami túlmutat azon a helyzeten, amiben most vagyunk. Futtasd végig magadban kérlek, hogy mi az a te életedben, mi az a te tehetségeid között, a te adottságaid és lehetőségeid között, amivel tenni tudsz a környezetedért!
Tudatosítsd magadban, hogy mi az, amit már teszel! Igen, az is ide tartozik, hogy odafigyelsz a gyerekeidre és a gyerekeid barátaira meg az ő családjaikra, hogy odafigyelsz a családodban az idősekre, hogy tudod, hogy megvan-e a szomszédod, hogy utalsz egy állatmenhelynek, hogy helyi kereskedőtől vásárolsz, hogy magyar termelőtől rendelsz. Így lehet, hogy már most egy csomó-csomó mindent teszel. És nézd meg olyan szemmel is, hogy mi az, amit még tenni tudsz. Mik azok az ügyek, amik mellé jó szívvel oda tudsz állni? És ezen keresztül tanulj magadról, mert ez a tudás akkor is a tiéd lesz, és akkor is előre fog vinni téged, amikor ez az időszak lecseng, és belépünk az új és állandó rendszerünkbe!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása