Coaching két lábon és hat lábon

Kitől érdemes tanulnod?

2020. január 14. - Nyíri Gabi

dsc_9432_ma_solat.jpg

Az, hogy kitől tanulsz, az életed első felében leginkább nem rajtad múlik. Amikor azonban felnőttként tiéd a választás, érdemes néhány szemponttal képben lenned. Mik ezek, és hogyan használd őket?

Röviden:

Attól érdemes tanulnod, aki

  • Emberileg is rendben van, nem csak szakmailag.
  • Téged tart a középpontban.
  • Tiszteli a szakmáját.
  • Kellően alázatos.
  • Folyamatosan fejleszti magát.
  • Ismeri a határterületeket, és tud szakembert ajánlani.

Nézd meg a videót a részletekért, de mielőtt bárkit kiválasztasz magadnak, szerezz vele saját tapasztalatot! Ha pedig később a közös munka során úgy érzed, hogy nem jól mennek a dolgok, szólalj fel, és ha ez nem segít, lépj ki a helyzetből!

Ha szívesebben fejlődsz olvasás útján:

Gondolkoztál már rajta, hogy kitől érdemes tanulnod – legyen szó kutyázástól vagy bármilyen más témáról – és hogy kit választasz példaképednek? Az ember a fejlődési útján szinte biztosan találkozik olyanokkal, akik nagy hatással vannak rá akár pozitív, akár negatív értelemben. Az, hogy kitől tanulsz, az iskolaévek alatt részben a jószerencsén, részben a szüleid bölcsességén múlik, de eljön az az idő, amikor felnőttként a te kezedbe kerül ez a döntés, és ilyenkor érdemes tisztában lenni néhány dologgal, ami segít jól választani.

Én sem vagyok kivétel, vannak az iskolai, egyetemi tanáraim közt olyanok, akikre máig imádattal emlékszem, és olyanok is, akikről úgy gondolom, hogy sosem lett volna szabad emberekkel foglalkozniuk. Aztán választottam én is vakszerencse alapon, például úgy kezdtem kutyázni, hogy a földrajzilag legközelebb lévő kutyaiskolába mentem, ahol többségében remek szakemberekkel találkoztam. A szakmai utam kapcsán is mentem egy-két téves elv mentén: ha valaki a szakmához, a területéhez ért, biztosan rendben lesz emberileg és tanárként vagy csak azért, mert senki nem szól, rendben mennek a dolgok.

Mivel szenvedélyesen hiszek a folyamatos tanulásban és fejlődésben, ráadásul most már fejlesztő szakemberek képzésében is részt veszek, elkezdtem tudatosan foglalkozni vele, hogy milyen szempontok mentén érdemes eldönteni, hogy kitől tanul az ember, és hogy kit választ példaképévé. Íme az eredmény:

1. Emberileg is rendben van, nem csak szakmailag. Partnerként kezel, vagyis nem érzed magad kevesebbnek mellette azért, mert tanulsz tőle. Őszinte és ezt úgy teszi, hogy egyértelmű, jót akar neked. Ad visszajelzést, ha arra van szükség, erőset is, de nem kritizál, vagyis nem a bántás a célja, hanem a fejlesztés.

2. Te vagy a középpontban. Elmondja, hogy mit várhatsz tőle és attól, amit képvisel. Azt is tisztázza, hogy mit nem nyújt. Megmondja, ha nem ő, illetve az ő módszere a legjobb választás ahhoz, amit el szeretnél érni. Emellett nem sajátít ki, nem hívőket toboroz. Sosem hallod tőle, hogy csak akkor tanulhatsz vele, ha nem jársz máshoz. Bíztat, hogy tanulj többektől, tapasztalj minél többet.

3. Tiszteli a szakmáját. Az élet legtöbb területén különböző nézőpontok, módszerek, eszközök léteznek párhuzamosan, és ezek képviselői közt gyakran van egyet nem értés. Emellett akitől érdemes tanulni, alapvető tisztelettel viszonyul a szakmájához és annak más képviselőihez: nem szapul másokat, nem jellemző rá az „itt mindenki hülye, csak én vagyok helikopter” szemlélet. Van rálátása a többiek véleményére, tudja, hogy miben ért egyet és miről gondol mást, és minderről tisztelettel beszél.

4. Alázat jellemzi. Nem állítja magáról, hogy mindent is tud. Tisztában van vele, hogy milyen terepen mozog magabiztosan, miben kompetens és miben nem. Nem tesz úgy, mintha tévedhetetlen lenne. Előfordul, hogy a tapasztalatai hatására változnak a nézetei, de ezt nyíltan kiteszi, és nem próbál úgy csinálni, mintha mindig is az új módon gondolta volna.

5. Folyamatosan képzi magát. Egyrészt ezáltal marad naprakész a saját területén, másrészt ebben is tetten érhető a fejlődéshez való hozzáállása, ezáltal mutat példát a tanítványainak.

6. Ismeri a határterületeket, és tud szakembert ajánlani. Senki nem ért a világon mindenhez, az viszont jellemző, hogy az emberek attól kérnek iránymutatást a kapcsolódó területekre vonatkozóan is, akivel egy adott témán dolgoznak. Egy jó szakember erre fel van készülve. Lehet, hogy egy csapatban dolgozik, és házon belül át tud irányítani, vagy vannak a fejében nevek, akiket jó szívvel ajánl.

Mire érdemes figyelned, amikor a a fenti elveket használni kezded a mindennapokban?

  • Szerezz saját tapasztalatot az illetővel, ne hozz látatlanban döntést! Ennek a gyakorlatban számos formája lehet: például betekintő est, nyílt nap, próba óra, pénzvisszafizetési garancia – a lényeg, hogy keresd ezeket, és élj velük! Az legyen egy intő jel, ha erre valaki nem ad lehetőséget.
  • Ha olyan dolgokat tapasztalsz, ami nincs összhangban az elvárásaiddal és azzal, amiben az elején megállapodtatok, igyekezz tisztázni a dolgot, és ha nem változik semmi, szállj ki, és keress mást!

Most, hogy megismerted a szempontokat, gondolj azokra, akikkel jelenleg tanulsz! Futtasd végig, hogy ők vajon ezek mentén az elvek mentén működnek-e. Ha igen, legyél hálás azért, hogy jó kezekben vagy! Keress rá alkalmat, hogy ezt nekik is elmondd, biztosan jól fog nekik esni.
Az is előfordulhat, hogy most már pontosabban érted, hogy miért nem érzed a helyeden magadat valaki mellett. Ha így van, gondold végig, hogy milyen lépéseket fogsz tenni azért, hogy javíts a helyzeten. Olyantól tanulj, akitől érdemes!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása