Coaching két lábon és hat lábon

Így találd el az egyensúlyt a kutyázásban!

2019. december 03. - Nyíri Gabi

rhodesian-ridgeback-4647708_640.jpg

Amikor dolgozol valamin a kutyáddal, fontos, hogy a legjobb megközelítést, módszert használd a célotok eléréséhez. Ennek kapcsán azonban nagyon könnyű elcsúszni, ráadásul nem is egy, hanem rögtön két irányba. Mik ezek? És akkor mégis hogyan találd el az egyensúlyt?

Biztosan te is találkoztál már a kutyázás két jellemző, és sajnos kevésbé eredményes jelenségével:

Az állandóság gyönyörködtet: Ez akkor fordul elő, amikor a gazdi megrögzötten hisz valamiben, amit a végtelenségig hajlandó csinálni. Akkor is, ha mellesleg ez nem vezet arra az eredményre, amit el szeretne érni. Ez járhat teljes vaksággal az eredménytelenség kapcsán vagy befordulhat mentegetőzésbe is: minden máson múlik a dolog, de biztosan nem a megközelítéssel van baj.

Egy dolog állandó, hogy mindig mást csinálunk: Belekezd valamibe a cél érdekében, majd néhány nap múlva már másra eszküszik. Újabb néhány nap, és jön a következő irányváltás – akár az egyik extrémből a másikba, vagy kezdődik a kör elölről. Az eredmény? Kérdéses. Lehet, hogy nincs látható változás. Sőt akár romolhat is a helyzet, érezhetővé válik a zavar a rendszerben. Az is előfordulhat, hogy van előrelépés a kívánt irányba, csak épp lehetetlen eldönteni, hogy mi okozta.

rhodesian-ridgeback-2727035_640.jpg

Az eredményes fejlődésben nem lesz a segítségedre sem a túlzott, értelmetlen kitartás amellett, ami nem működik, sem az állandó, radikális változtatás. Akkor viszont mi? Az igazság itt is középen lakik, a kulcs az a bizonyos egyensúly. Ezekre érdemes figyelned:

  • Határozd meg pontosan, hogy mit szeretnél elérni!
  • Tisztázd, hogy honnan fogod látni, közelebb kerültél-e hozzá!
  • Döntsd el, hogy mihez akarsz kezdeni, legyen egy terved!
  • Legyél következetes a végrehajtásban! Mindig a lehető legkevesebb dolgot változtasd meg egyszerre, olyanokat, amiknek a hatását el tudod különíteni. Ez a gyakorlatban sokszor azt jelenti, hogy csak egy elemhez nyúlsz egyszerre.
  • Rendszeresen nézz rá az előrehaladásra, ezt vesd össze az elképzeléseiddel! Ha nem tapasztalsz változást, mérlegeld, hogy valóban következetes voltál-e, adtál-e a dolognak elég időt. Ha igen, és mégsem kielégítő az eredmény, változtass!

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása