Coaching két lábon és hat lábon

Az első lépés a tiéd!

2019. november 19. - Nyíri Gabi

pug-4631916_640.jpg

Annak, hogy egy kutya viselkedési problémája végül sikeresen megoldódjon, van néhány alapvető feltétele a gazdi oldaláról. Mi van, ha ugyanezeket az elveket beveted a nehéz emberi kapcsolataidban is?

Biztosan ismersz ebeket bebetonozott viselkedési gondokkal, és azt is sejted (vagy pontosan tudod), hogy igazán semmi nem történik a megoldás érdekében. És egyáltalán nem csodálkozol az eredményen. Emellett a személyes fejlesztési folyamatokban sokszor hallok olyan emberi kapcsolatokról, ahol mindig ugyanaz történik, és az érintett – aki mesél a dologról – minden alkalommal ugyanazokat a rossz érzéseket éli át. „Ott van ő, aki az összes workshopon ugyanúgy ellenáll annak, amit csinálunk, én meg rendre felhúzom magam...”

Mik azok az elvek, amelyeket adottnak veszel a kutyázásban, és segíthetnek az emberek kapcsán is?

pug-2769671_640.jpg

Ha minden változatlan, az eredmény is változatlan: Ugyanolyan helyzetben, megegyező feltételek mellett arra számítasz, hogy a kutya ugyanazt fogja csinálni. Akkor is, ha neked közben ettől a hajad hullik. Ha az elmúlt 25 kísérlet során nem tudtad behívni, kb. ezt várod a 26. alkalommal is. Vagyis nem lepődsz meg azon, amire számítani lehet.
Az emberek esetében sincs ez máshogy: akárhányszor játszódik le ugyanaz ugyanúgy, nincs értelme más eredményt várnod sem a másik fél viselkedése kapcsán, sem a te érzéseid terén.

pug-2769785_640.jpg

Az első lépés a tiéd: Amikor a kutyázásban más eredményt szeretnél, mint amit eddig kaptál, tudod, hogy neked kell megtenned az első lépést, neked kell változtatnod azon, amit és / vagy ahogyan csinálsz. Nem vársz a csodára és arra sem számítasz, hogy a kutya majd magától jó útra tér.
Az emberek esetében is érdemes ezt az utat járni, és megtenni az első lépést. Ez az, amire közvetlenül befolyásod van, és ezen keresztül tudsz hatni kettőtök rendszerére, vagyis a kapcsolatotokra. Enélkül a legtöbb, amiben bízhatsz, hogy hátha a másik fél is kellően rosszul érzi magát ahhoz, hogy ő tegyen valamit, vagy minden marad a régiben...

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása