Coaching két lábon és hat lábon

Kutyázás, ősz, időbeosztás – mi közük egymáshoz?

2019. október 24. - Nyíri Gabi

pet-4528469_640.jpg

A kutyásoknak sajátos a viszonyuk az idővel. Részben mert a kutyák rövidebb ideig élnek, mint az emberek, és azért is, mert kutyát tartani egy rendszeres műfaj. Mit tanulhatsz az időbeosztásodról abból, hogy őszi üzemmódba kapcsolsz?

A kutyázás egyik maghatározó élménye az emberi léptékhez képest rövid kutyaélet. Ez ráirányíthatja a figyelmedet, hogy vajon jól használod-e az időt, amit közösen kaptatok. Amikor 10 vagy legjobb esetben 15 év adatik valakivel, akit szeretsz, nem érsz rá csupa jelentéktelen dologgal foglalkozni, nem tervezhetsz évtizedekre, nincs „most nem érek rá, majd egyszer alkalmasabb lesz”. Ha azonban tisztában vagy vele, hogy mi jelent értéket számodra, a valóban fontos – kutyás és nem kutyás – dolgokra fordíthatod az idődet.

Az, hogy tisztába kerülsz a prioritásaiddal, egy fontos lépés az időd tudatos felhasználásában, de ettől még nem feltétlenül tudod, hogy ezt hogyan építsd be a mindennapjaidba. Ezen a téren minden ősszel továbbképzést kaphatsz, amikor menthetetlenül rövidülnek a nappalok, így el kell kezdened zsonglőrködni a napos órákkal is. Nyáron, amikor szinte mindig világos van, az a kérdés, hogy minek kell beleférnie a napba. Ősszel jön a haladó szint: íme sokkal kevesebb világos óra, használd ügyesen! Következzen 5 olyan szempont, ami segíthet jól használni nem csak a kutyáddal közös éveket, de a világos órákat is:

corgi-4267403_640.jpg

1. Foglalkozz az időbeosztásoddal! Ha te nem találod ki, hogy mire és hogyan fogod használni az idődet, lesz rá egy csomó jelentkező. Minden és mindenki nagyon szívesen formál igényt az óráidra – a munkád, a TV, az ismerőseid, társadalmi kezdeményezések, kreatív ötletek, és a sor végtelen. Határokat szabni csak a tudatosságod révén tudsz, ennek pedig az a kulcsa, hogy foglalkozol a témával, vagyis tervezel.

2. Tervezz reálisan! A jó terv nem azt mutatja, amit látni szeretnél, hanem segít abban, hogy megvalósítsd a számodra fontos dolgokat. Ne ess abba a csapdába, hogy a papír (naptár, Excel vagy bármilyen egyéb eszköz) mindent elbír. Igen, a tervezés valóban időt igényel, de a tudatosság és a szervezettség megéri ezt a befektetést. Az is ide tartozik, hogy egy adott időszak – nap vagy hét – végén nézz vissza, és értékeld, hogy mennyire volt jó a terved! Valóban egített-e abban, hogy azzal és úgy foglalkozz, ahogy szerettél volna?

3. Elő a kötelezettségekkel! Kezdd azzal, hogy sorra veszed a kötelezettségeidet, és ezek időszükségletét. Ide tartoznak olyan dolgok is, amik nagyon triviálisnak vagy épp roppant haszontalannak tűnnek: enni, aludni, közlekedni A-ból B-be vagy részt venni a heti értekezleten.

maltese-dog-2858291_640_1.jpg

4. Ne csapd be magad! Amikor tisztán látod a rendelkezésedre álló időt, elkezdheted betervezni azokat a feladatokat, amiket el szeretnél végezni. Ehhez az kell, hogy őszintén és pontosan megbecsüld, mit mennyi idő alatt lehet megcsinálni őket. Amikor rengeteg a teendőd, hajlamos lehetsz alábecsülni, hogy mi meddig tart. Ha egy átlagos napon egy óra alatt érsz be a munkahelyedre, valószínűleg még a te kedvedért sem fog menni 35 perc alatt... Mivel mindig adódhatnak váratlan helyzetek, amikkel nem tudsz előre számolni, hagyj meg valamennyi szabadon felhasználható időt, ami lehetővé teszi, hogy rugalmasan alkalmazkodj.

5. Legyél jelen, amikor csinálsz valamit! Ha elhatároztad, hogy egy adott pillanatban valamivel foglalkozol, akkor tényleg azt csináld! Figyeled meg a kutyád viselkedését, és észre fogod venni, hogy ő mindig száz százalékig a soron lévő teendőjére figyel: rohangál a többiekkel, a labdáját rágja vagy éppen alszik. Ezzel szemben az emberek hajlamosak gondolatban elkalandozni, vagy épp a telefonjukat nyomkodni. Jelenlét kapcsán vegyél példát a kutyádról!

Mi az, amit már most jól csinálsz az időd felhasználása kapcsán? Mire lenne érdemes több figyelmet fordítanod?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása