Coaching két lábon és hat lábon

Ki töri össze az álmaidat?

2019. szeptember 26. - Nyíri Gabi

dog-4500444_640.jpg

Azoktól, akik feladni készülnek – vagy már fel is adták – az álmukat gyakran azt hallom, hogy azért, mert mások összetörték az ő álmukat. Valóban van ilyen? Ki töri össze az emberek álmait igazából? És hogyan vigyázhatsz a sajátjaidra?

A coaching munkában gyakran találkozom olyan emberekkel, akik nem érzik jól magukat a jelenlegi helyzetükben. Sokszor kiderül, hogy ők valami egészen mást szeretnének / szerettek volna, de hát... De hát, mi? – fejtegetjük tovább ilyenkor. Valaki – egy tanár, a párja, a főnöke, a gazdasági környezet – összetörte az álmát, így neki az maradt, ami most van...

A legrosszabb ebben a helyzetben a veszteség mellett a tehetetlenség érzése. Az illető azt éli meg, hogy a másik csak úgy előkapta a kalapácsot a belső zsebéből, és lesújtott, ami ellen nem lehetett tenni semmit. Pedig a valóság sokkal inkább az, hogy mindenki hord a zsebében egy kalapácsot, de azzal csak a saját álmaiban tud kárt tenni, máséban nem. Vagyis mindenki azáltal töri össze – vagy éppen erősíti meg – az álmait, ahogyan értelmezi mindazt, ami ennek kapcsán felé áramlik. Íme 4 szempont, amit érdemes mérlegelned, mielőtt odacsapnál:

dog-4059309_640.jpg

1. Nem fog mindenkinek tetszeni, sőt, még érteni sem fogják. Vegyünk példának engem. „Kutyák és személyes fejlődés. Aha. Nem szeretem a kutyákat, és én már most is marha jó vagyok.” Bármivel, tényleg bármivel foglalkozol, nincs olyan, hogy mindenki az ügyfeled, vagyis mindenkinek tetszened kellene. Ha nem tetszik, nem gond – a kommunikáció egyik alapvető szabálya, hogy érzelmekkel nem vitatkozunk. A senki nem érti már lehet érdekesebb visszajelzés. Vajon el tudod mondani elég jól? Át tudod adni, hogy mit szeretnél?

2. Nem minden vélemény számít ugyanannyira! Azt mondják, nálunk mindenki ért a focihoz. Az én tapasztalatom az, hogy bármi máshoz is a kutyázástól a gyereknevelésen át bármilyen szakmáig. A kérdés persze csak az, hogy mennyire. És ez alapján igenis különbség van abban, hogy számít-e, amit az illető mond. A nagymamádnak minden tetszeni fog, amit te csinálsz, míg mások simán le fognak szólni anélkül, hogy értenének a területedhez. Ebben a témában szerintem jó ökölszabály az, hogy ne fogadj el kritikát olyantól, akihez egyébként nem fordulnál tanácsért. Amikor ezt mérlegeled, tedd félre a személyes szimpátiát, csak a szakmai hozzáértést nézd.

dog-1522644_640.jpg

3. A muhogók lehet, hogy pont jót akarnak! Ők azok, akik folyton azzal jönnek, hogy nem fog menni, nem lehet, nem így működik ez a világ. Az ő szemszögükből nagyon gyakran tényleg így tűnik, valóban el sem tudják képzelni, éppen ezért féltenek a csalódástól. Ahelyett, hogy miattuk eldobod az álmot, vedd figyelmeztetésnek, amit mondtak. És emellett keress olyan társaságot, akik viszont el tudják képzelni, mert a valószínűbb az, hogy ők fognak tudni segíteni.

4. Nem mindent vagy semmit! Amikor arról van szó, hogy foglalkozz-e valamivel, könnyű mindent vagy semmit-alapon látni a dolgot: vagy csinálod, és akkor minden idődben, vagy nem, és akkor tényleg semmit. A valóságban azonban sokkal több lehetőséged van. Szeretnél kutyát, de nem engedik be az albérletbe. OK, de ettől még foglalkozhatsz kutyákkal akár menhelyi önkéntesként is. Lehet, hogy amikor elkezded, még nem tudsz megélni egy új dologból, de egy darabig pont csinálhatod a mostani tevékenységeid mellett is.

Fogadd el, hogy nincs olyan, hogy mások összetörik az álmaidat. Olyan van, hogy nem kezeled a helyén mindazt, ami történik ezzel kapcsolatban, és ezért összetöröd magadnak. Vigyázz a gondolkodásmódodra és ezen keresztül az álmaidra!

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása