Coaching két lábon és hat lábon

Nem tudod, vagy csak nem jut eszedbe használni?

2019. július 30. - Nyíri Gabi

dog-4372036_640.jpg

Amikor szembe jön egy helyzet, aminek a megoldásához nem érezed felkészültnek magad, joggal gondolhatsz arra, hogy biztos valami újat kellene megtanulnod. Mi van, ha nem is egy újdonságra van szükség igazából, hanem ahhoz kellene jobban hozzáféred, amit egyébként már tudsz?

Adott egy helyzet, és úgy érzed, nincsenek meg a megfelelő eszközeid ahhoz, hogy megoldd. Elvben világos a feladat: meg kell szerezni azt, aminek most nem vagy birtokában. Én meg azzal jövök, hogy lehet, hogy csak hozzá kellene férned ahhoz, amit egyébként már tudsz. Ez tisztára úgy hangzik, mintha azt mondanám, hogy nem tudod, hogy mit tudsz... Hogy van ez?

Tényleg azt gondolom, hogy bizonyos értelemben nem feltétlenül tudod, hogy mit tudsz. Ez abból adódik, hogy a kompetenciáid – a készségeid, a tudásod – a fejedben gyakran nagyon erősen összekapcsolódnak azokkal a helyzetekkel, ahol használod őket. Úgy is mondhatjuk, hogy kontextusfüggő módon kezeled őket, vagyis mintha lennének munkahelyi, szabadidős, családi, háztartási és kutyás kompetenciáid. Ott szoktad használni őket, oda kapcsolod őket, ez pedig gátol abban, hogy szabadon felhasználd őket bárhol, ahol szükség lenne rájuk. Így előállhat az a helyzet, hogy meglenne a szükséges eszközöd a megoldáshoz, csak nem is gondolsz rá, mert más kontextushoz tartozik.

golden-retriever-puppy-2706680_640.jpg

Coachingban gyakran dolgozunk ezzel: igyekszünk lebontani a kontextushatárokat, ezáltal széleskörűen bevethetővé tenni a meglévő kompetenciákat. Egy kutyás ügyfelem például remekül szervezte a kutyája körüli teendőket, mindig minden megtörtént időben, míg komoly kihívást jelentett neki, hogy megszervezze a feladatait a munkájában. Ha elég messziről néztünk rá a helyzetre, kiderült, hogy mindkét helyen szervezésről, feladatok menedzseléséről volt szó, csak az egyik helyzetben, a kutyázásban, rutinosan csinálta, de a másikban – munka – nem épített ugyanazokra a kompetenciára. Ahelyett, hogy bármi újat tanult volna, elkezdte egy új közegben is használni azt, ami másutt már működött.

Szívből ajánlom ugyanezt a megközelítést neked is. Amikor szembe jön egy helyzet, aminek a megoldásához nem érezed felkészültnek magad, mielőtt belefognál valami új megtanulásába, nézd meg, hogy nincs-e valahol az eszköztáradban valami, amit itt is bevethetnél. Hogyan? Lépj hátra egyet, és vonatkoztass el a megoldandó konkrét szituációtól! Tedd fel magadnak ezt a kérdést: Nagyon leegyszerűsítve mit is kell itt valójában megoldani? Keresd meg az általános jellemzőket, amik mentén kapcsolatba tudod hozni azzal, amit valahol másutt is csinálsz.

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása