Coaching két lábon és hat lábon

Megbénít egy helyzet? Tényleg?

2019. június 18. - Nyíri Gabi

french-bulldog-4278114_640.jpg

Amikor nehéznek érezzünk, gyakran mondjuk egy helyzetről, hogy ezt vagy azt csinál velünk. Például megbénít vagy kiborít. Pedig egyetlen helyzet sem hat ránk közvetlenül – ez lehet a jó is meg a rossz is a dologban. Hogy van ez?

A munkájáról van szó, nem túl rég van ebben a pozícióban. Szakmailag remek lehetőségnek tűnt, aztán mégsem alakult jól, sőt...
- Most mondd meg, hogy miért pont ezt az ajánlatot fogadtam el...! Teljesen megbénít a helyzet!
- Mi történik veled pontosan?
- Elveszi a magabiztosságomat és az energiámat. Semmi értelmeset nem csinálok, amitől teljesen el vagyok akadva szakmailag.
- Ezt nem a helyzet csinálja veled, hanem az, ahogyan a helyzetre tekintesz. Keress egy olyan értelmezést, ami kedvezőbben hat rád! Mi érdekes van benne szakmailag? Mit tanulsz most?
- Hát... Azt mindenképp, hogy ebben a felállásban nem működik. Olyasmit kellene csinálnom, amire nincs is igény. Ha összegyűjtöm, hogy itt mi minden ment félre, lesz egy kész listám arról, hogy legközelebb mire kell sokkal jobban figyelni. – csillogó szemmel – Én annyira szeretem a szakmámat, és annyira érdekes kérdés, hogy mitől is működik jól!

Egy-egy helyzet soha nem közvetlenül hat rád, hanem azon az értelmezésen – jelentésen – keresztül, amit te adsz neki. És pont ez okozza a nehézséget: a megélésed, az érzéseid igazodni fognak az általad megalkotott jelentéshez. Ha kedvezőtlen értelmezést használsz, rosszul fogod érezni magad. Ha azt mondod, hogy „megbénít”, nem csoda, ha meginogni érzed a magabiztosságodat.

dog-3776914_640.jpg

A képlet nagyon egyszerű: ha nem tetszik a helyzethez kapcsolódó megélésed, keress egy másik, előrevivőbb értelmezést:

  • Legyél kevésbé drámai: Az érzéseid intenzitása követi a helyzet értelmezéséhez használt szavaid intenzitását. Rosszabbul fogod érezni magad egy „elviselhetetlen”, mint egy „kicsit zavaros” történet kapcsán.
  • Tartsd magadnál az irányítást: Ha úgy beszélsz a helyzetről, mintha az diktálna, azt is fogod érezni. Könnyebb kimászni egy helyzetből, amivel kapcsolatban „nehézségeid vannak”, mint abból, ami „megbénít”.

Neked milyen helyzet kapcsán lenne érdemes új, előrevivőbb jelentést keresni?

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása