Coaching két lábon és hat lábon

Mi múlik az időjáráson valójában?

2019. június 06. - Nyíri Gabi

border-collie-4215827_640.jpg

Az elmúlt hetek csapadékos, változékony időjárása minden bizonnyal sokaknak okozott bosszúságot. És a rossz kedv egy jó része valószínűleg elkerülhető lett volna. Hogyan? Ha a kutyákhoz hasonlóan csak annyit foglalkozunk a dologgal, amennyit valóban érdemes.

Biztos vagyok benne, hogy vannak, akiknek tényleges, komoly nehézséget, sőt károkat okozott az elmúlt hetek szélsőséges időjárása. Ennél azonban jóval többen vannak, akik bosszankodtak, dühöngtek, és átkozódtak miatta. Mi van ezen negatív érzelmek hátterében? Elvárások, amik éppen nem teljesülnek. Igen, az embereknek általában vannak elvárásai az időjárással kapcsolatban, vagyis van egy elképzelésük arról, hogy milyen időnek is illene lenni.

border-collie-3533062_640.jpg

Tony Robbins szerint a boldogság receptje, hogy a körülményeink összhangban vannak az elvárásainkkal, vagy esetleg meg is haladják azokat. Úgy van, ahogy elképzeltük, vagy még jobban is. Amikor az a fránya időjárás viszont pont nem úgy csinál, ahogy mi várnánk, két lehetőségünk van: változtatunk az elvárásainkon vagy változtatunk a körülményeinken.

Ahhoz, hogy változtatni tudjunk az elvárásainkon, komolyan fontólóra kell vennünk, hogy a mi is múlik valójában azon, hogy milyen az idő. „Május végén nem ilyen idő szokott lenni!” Valljuk be, a szokásostól való eltérés önmagában még nem okoz semmit. „Oda a hétvége...!” Tényleg nem lehet kellemesen eltölteni egy hétvégét, ha odakint esik...? „Amint eláll, jön a dög meleg, és az égig fog nőni a fű!” Ez a kedvencem, amikor a mostani mellett a soron következő időjárási helyzettel is előre elégedetlenek vagyunk. OK, lesz egy kis plusz kerti munka, de cserébe arra nem lehet panasz, hogy mennyi időt elvitt a locsolás.

border-collie-4215829_640.jpg

A körülményeink megváltoztatása kapcsán érdemes megfigyelni egy kutya viselkedését. Annyit foglalkozik az időjárással, amennyit valóban érdemes. Megteszi, amit tud, illetve ami jól esik neki, és utána el is engedi a dolgot. A juhászok szeretnek esőben sétálni (arról, hogy hogyan próbáltam eltántorítani őket, itt olvashatsz bővebben), így őket csak az érdekli, hogy menjünk. Más kutyák kifejezetten utálják a nedves időt, de őket is csak addig foglalkoztatja a dolog, amíg szárazon tudják a lábaikat. Ugyanez igaz ránk is: vigyünk ernyőt, számoljunk vele, hogy lelassul a forgalom, és igyekezzünk a programjainkat az időjárási kilátások alapján szervezni. A tegyük meg, amit tudunk-dolog akkor is érvényes, ha a szélsőséges időjárást a klímaváltozás következményének tekintjük. A környezetünk megóvása is leginkább a saját tetteinken keresztül megy, és nem úgy, hogy rajtunk teljesen kívül álló dolgok miatt bosszankodunk vagy aggódunk.

Ha nem akarod indokolatlanul rosszul érezni magad az időjárás miatt, ne támassz vele kapcsolatban túl szigorú elvárásokat, és bosszankodás helyett hozd ki a helyzetből a lehető legtöbbet azzal, hogy megteszed, amit tudsz!

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása