Coaching két lábon és hat lábon

A kutyázás sem egydimenziós feladat!

2019. május 09. - Nyíri Gabi

dog-4180972_640.jpg

Mi tesz valakit jó kutyássá? – valószínűleg egy csomó, ráadásul többé-kevésbé összefüggő szempontot tudnál mondani ennek kapcsán, és szinte biztos, hogy nem mindenben egyetértenél a többi válaszadóval. Mi miatt lényeges ez a kutyázáson túl is?

A kutyások többsége valószínűleg szeretné ezt a dolgot jól csinálni, csakhogy menet közben kiderül, hogy nem is olyan könnyű ez. Azon túl, hogy a gyakorlatban mennyi mindenben kell ügyesnek lenni, az elvek szintjén is tisztán kell látni. Nem csak az a kérdés, hogy mit fogok csinálni, hanem ennek kapcsán az is, hogy mi fontos nekünk, mit szeretnénk elérni, és ennek érdekében mi fér bele, és mi nem.

Nemrég megjelent egy cikk a kutyák dominanciájáról, amiben azt mondják, hogy a kutya-ember konfliktusok oka leginkább az, hogy az eb életéből hiányoznak a megfelelő szabályok. És hogy a gazdik a humánura hivatkozva lesznek túlságosan engedékenyek. Ez egy tök jó példa arra, amikor egymással összefüggő értékek jönnek képbe. Mert jó lenne határozottnak lenni, és mindezt úgy tenni, hogy ne érezzük magunkat kegyetlennek, túlkontrollálónak vagy igazságtalannak.

dog-4186539_640.jpg

Az elvek, értékek rendszere nagyon hasonló módon van jelen az élet egyéb területein is. Vonzó lehet minden figyelmünket egy dologra irányítani, ám hosszabb távon ez általában elbillenéshez vezet. Jó az, hogy sikeresek szeretnénk lenni a munkánkban, de nem árt, ha ezt mi és a kapcsolataink is túlélik, és közben jól is érezzük magunkat.

Ahogy a kutyázásban, úgy az életben általánosan is az egyensúly keresése a kulcs. Mivel a dolgok nem egydimenziósak, nem az a kérdés, hogy mit szeretnénk, hanem hogy mi mindent szeretnénk egyszerre. A kiegyensúlyozott élethez fontos tudatosítani magunkban a céljainkat – ez a Mit? rész – és a minket vezérlő értékeket is – ez pedig a Hogyan? kérdésköre, és kifésülni az esetleges ellentmondásokat.

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása