Coaching két lábon és hat lábon

Ki a legnehezebb ügyfeled?

2019. május 02. - Nyíri Gabi

animal-4162313_640.jpg

Általában egy ügyfél attól válik nehézzé, hogy nem tudja, hogy mit szeretne vagy semmi nem jó neki. És mindkettő nagyon igaz lehet saját magadra, amikor a céljaidról van szó. Szóval az egyik legnehezebb ügyfeled jó eséllyel pont te magad vagy. Hogyan kezeld jól ezt a kapcsolatot?

A rövid válasz: tiszta szerződéssel. Szerződni magaddal? Mi van? Elsőre biztosan furcsán hangzik, pedig kézenfekvőbb, mint gondolnád. Van egy vágyad, amit el szeretnél érni. Csakhogy ehhez a vágyból előbb-utóbb célt kell kovácsolni, majd a cél elérése érdekében erőfeszítéseket kell tenni. És ez nem biztos, hogy könnyen megy. Például mert mozgó célra próbálsz lőni, vagyis nem határozod meg pontosan, hogy mit szeretnél elérni, vagy mert nem döntöd el előre, hogy valami mikor van készen.

Az üzleti életben pontosan erre szolgálnak a szerződések. Innen nézve már egészen logikus a kérdés, hogy vajon mire szoktál szerződni magaddal, és hogy mennyire tiszták a megállapodásaid. Az egyszerűség kedvéért vegyük azt a példát, hogy le szeretnéd fogyasztani a kutyádat (az ebet szükség esetén természetesen helyettesítheted saját magaddal is). Íme a két szerződési lehetőség:

animal-4162318_640_1.jpg

1. Eredményorientált szerződés: Szólhat a szerződés az eredményről, amit el szeretnél érni. Legyen Brúnó 3 kilóval könnyebb. Ebben az esetben számos dolgot mérlegelhetsz, ami közelebb visz a célodhoz: egyen mást, egyen kevesebbet, legyen naponta eggyel több séta. Amit nyersz vele: cselekvési szabadság. Amit neked kell befektetned: lelki erő az elején, ami segít kitartani, amikor még nagyon távolinak tűnik a kitűzött cél.

animal-4162317_640.jpg

2. Folyamatorientált szerződés: Megállapodhatsz magaddal abban is, hogy valamit állhatatosan csinálni fogsz, ami folyamatosan egyre közelebb visz a célodhoz. Innentől kezdve hetente kétszer el fogtok járni futni, ami egyebek mellett azt fogja eredményezni, hogy Brúnó is sportosabb kinézetet kap. Amit nyersz vele: nem kell esetlegesen nehezen meghatározható célértéket belőnöd, hanem egyszerűen elkezdheted csinálni, amiben hiszel. Amit neked kell befektetned: kritikus önvizsgálatot bizonyos időnként azzal kapcsolatban, hogy a kiválasztott tevékenységed vajon tényleg közelebb vitt-e a célodhoz.

Neked melyik szerződéses forma jön be inkább?

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása