Coaching két lábon és hat lábon

Ki felelős a fejlődésedért?

2019. március 14. - Nyíri Gabi

labradoodle-2855259_640.jpg

Természetesen te. Mégis sokan vannak, akik másoktól – a főnöküktől, a HR-től, az egyesületüktől vagy a klubjuktól várják a következő lépést, és csalódottan tárják szét a kezüket, amikor ezt mégsem kapják meg. Ne ess ugyanebbe a hibába, vedd a saját kezedbe az irányítást!

Mindenki tudja, hogy az élethosszig tartó tanulás fontos, meg hogy az a készség, amit nem fejlesztünk, előbb-utóbb hanyatlani kezd. Ehhez azonban cselekedni kell, ami strapás. A sokkal kényelmesebb, de nem túl célravezető út arra várni, hogy valaki – a főnököd, a HR-es, az edződ, a haverod – majd mindig eléd áll a következő szakmai programmal, amin érdemes részt venned, a projekttel, amin érdemes dolgoznod, vagy a visszajelzéssel, amire épp szükséged van. Mi kell ahhoz, hogy a saját kezedbe vehesd a személyes fejlődésed irányítását?

dog-3632996_640.jpg

Tűzz ki tanulási célokat! Határozd meg, hogy mire szeretnél képessé válni!

Olyan ismereteket szerezz meg, amire valóban szükséged van! Az általános kíváncsiság jó dolog, de fókusz nélkül nem jutsz közelebb a tanulási céljaidhoz. Ezért első sorban olyan képzésekre, eseményekre érdemes elmenned, illetve olyan könyveket, tananyagokat érdemes elolvasnod, amiről tudod, hogy hogyan kapcsolódnak a tanulási céljaidhoz. Ha véletlenül mégsem így alakul, itt találsz túlélési tippeket unalmas szakmai rendezvényekhez.

A számodra szükséges ismereteket viszont szerezd meg! A tárgyi tudás ma már számos formában elérhető. Ha az egyik út – például egy drága tanfolyam – nem fér bele, keress másikat! Valószínűleg a számodra szükséges tartalom elérhető könyvben vagy valamilyen online csatornán is.

labrador-3397554_640.jpg

Keresd meg azokat, akik hozzá tudnak járulni a fejlődésedhez! Oszd meg a tanulási céljaidat a fejlődésed szempontjából fontos személyekkel – például a főnököddel, az edződdel, vagy a megcélzott terület olyan szakértőjével, akitől szívesen tanulnál –, mert így tudnak neked hatékonyan segíteni. Ha visszajelzésre, segítségre van szükséged, kérd! Ha nem szólsz, nem biztos, hogy mindenki árgus szemekkel figyeli minden lépésed, amire aztán a visszajelzését alapozhatná.

Gyakorolj kitartóan, és kövesd nyomon a fejlődésedet! Keresd a kihívásokat! Menj egy lépéssel tovább, mint legutóbb! Ez viszont csak akkor lehetséges, ha tisztában vagy vele, hogy meddig jutottál legutóbb. Legyél tisztában a végcéloddal, és azzal is, hogy mi lesz a következő lépés, amit ennek érdekében meg kell tenned!

dog-2807015_640.jpg

A gyakorlás során egyszerre kevés dolgon változtass! A viselkedésed megváltoztatása fokozott figyelmet igényel a részedről. Ha túl sok mindenen próbálsz egyszerre változtatni, elaprózódsz, és végül nagy valószínűséggel semmivel sem tudsz haladni. Válaszd ki inkább azt az egy területet, amin ha sikerül változtatnod, a legnagyobb előrelépést jelenti. Koncentrálj erre! Ha ebben sikerül javulnod, kiválaszthatod a következő területet. Amellett, hogy hatékonyabban haladsz előre, sikerélményed is több lesz.

Lépj túl a nyilvánvalón! Amikor valami új dolgot szeretnél elsajátítani, kézenfekvő, hogy kifelé irányítod a figyelmedet, és olyasmit igyekszel megszerezni, aminek eddig nem voltál a birtokában. Hasonlóan értékes erőforrásod azonban az eddig megszerzett sok-sok tapasztalatod is, amit egy kis újraértelmezéssel sikerrel vethetsz be új területeken is. A kutyások rengeteg mindent elsajátítanak magán a kutyázáson keresztül is. Erről szól a Legyél Mindig Kutyás! Klub is.

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása