Coaching két lábon és hat lábon

Mit tanulhatsz egy kutyás lakás takarításából a céljaidról?

2019. február 28. - Nyíri Gabi

boxer-1562522_640_1.jpg

Ha pocsék életet akarsz, tűzz ki magadnak teljesíthetetlen célokat, és ragaszkodj hozzájuk minden áron. Ezt kiválóan lehet gyakorolni például egy kutyás lakás takarítása kapcsán. Meríts ötletet, hogy hogyan ne csináld ugyanezt az életed más területein!

Sokat beszélünk a célok fontosságáról. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy mennyire meg tudjuk keseríteni a saját életünket azzal, hogy teljesíthetetlenre vesszük őket. Nem ambiciózusra, olyanra, amit tényleg nem lehet elérni. És ezt az élet leghétköznapibb témái kapcsán is elő lehet állítani. Például egy kutyás lakás takarítása is tökéletesen megfelel.

Erről azt szokták mondani, hogy kb. olyan, mint fogmosás közben csokis kekszet enni. Lehetetlen küldetés, finoman szólva. Német juhász mellett biztosan. Az eb nem átall vedleni, miközben te épp porszívózol. Amit végeztél a padló takarításával, kötelező inni, összefolyatni mindent nyálas vízzel, és belelépni. Minden erőfeszítés ellenére a legváratlanabb helyeken fog kutyaszőr felbukkanni. Nálam a balett gyakorló cipőm a csúcstartó, amit sosem hordtam otthon, ettől persze szedtem le róla szőrt a táncteremben.

Mi az a 3 terület, amelyek kapcsán egészen könnyű teljesíthetetlen célokat megfogalmazni?

dog-3817083_640.jpg

1. Mikor van kész? Lehet, hogy csak nálam aljas a kihullott szőr, de simán előfordul, hogy végeztem, már raknám el a porszívót, amikor valahonnan előszambázik egy kisebb kupac szőr. Ha azt határoztam volna el, hogy egyetlen szál sem maradhat szabadon, kezdhetném újra az egészet. Ehelyett én begyűjtöm azt, ami előkerült, a többiek pedig várnak a következő körig.

dog-190277_640_1.jpg

2. Meddig tartson? Őszintén, meddig tart? Alapvetően semeddig. Ha folyamatosan fent szeretném tartani a – soha létre nem jött – makulátlan állapotot, 7/24-ben takarítanék. Ehelyett meghúzom azt a határt, amin túl muszáj tenni valamit a tisztaság érdekében.

yellow-labrador-retriever-750098_640.jpg

3. Milyen az elég jó? Egy ideális világban a szőr a kutyán lenne, a szalma a kutyaházban, a sár az udvaron. Ehelyett ezek mind bejárnak a házba a kutyákkal együtt. Ha nagyban játszanék, önmagában emiatt is lehetnék csalódott. De azért mindenképp, hogy ha már egyszer bejöttek, nem tudom őket a padlón tartani. Erőfeszítések ide vagy oda, felkerülnek a bútorokra, ruhákra, sőt még a balett gyakorló talpára is. Mivel tudom, hogy ez van, ha valahol elengedhetetlen, hogy ne legyen kutyaszőr, külön ellenőrzést tartok. Vagy alkudozom: szoktam mondani a juhászoknak, hogy hazafelé összeszőrözhetnek, ha most kiengednek az ajtón tisztán. Időnként bejön...

Ez így tűnhet viccesnek, de a teljesíthetetlen célok egyáltalán nem azok. Ha van olyan terület az életedben, ami miatt sokat stresszelsz, nézz rá a válaszaidra a fenti 3 kérdés kapcsán: Mikor van kész? Meddig tartson? Milyen az elég jó?

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása