Coaching két lábon és hat lábon

Tiszteled az embereid társas igényeit annyira, mint a kutyádét?

2018. december 27. - Nyíri Gabi

dog-3872582_640.jpg

A környékbeli kutyák társas reakcióit előbb-utóbb kiismerjük. Részben a saját jól felfogott érdekünkben, meg azért is, mert jót akarunk az ebnek. Vajon mennyire alkalmazzuk ugyanezt a szemléletet a környezetünkben lévő embereknél?

A saját kutyánkról pontosan tudjuk, hogy mekkora partiarc. Van, aki imád a futiba járni, és mindig ő a buli lelke. Más szívesen van ott, de inkább kicsit félrevonul. Megint más kisebb társaságban érzi jól magát, és akkor boldog, ha egy-két jól ismert cimborával sétálhat távol a nyüzsitől. Az egészen maguknak valókat teljesen hidegen hagyják a többiek, hadd szaglásszanak ők békében. Ezeket a különbségeket teljes természetességgel kezeljük, és így alakítjuk a rutinunkat is.

labrador-3842396_640.jpg

Sőt, ennél többet tudunk: idővel képbe kerülünk a többi kutyával is. Tudjuk, hogy kiket jobb elkerülni, és kikkel lehet nagyot bandázni. Tesszük ezt a konfliktusok megelőzésén túl azért is, mert tiszteletben tartjuk a kutyák különbözőségét. Lehet, hogy egy kicsit sajnáljuk, hogy a cuki szőrmók nem haverkodósabb, de nem fogjuk erőltetni a dolgot. És vajon a környezetünkben lévő embereknél alkalmazzuk ugyanezt a szemléletet?

Különösen aktuális ez most, hiszen a karácsony elmúltával szépen lassan előkerül a kérdés, hogy mi lesz szilveszterkor. A kutyásoknál egy külön kaland kezelni a tűzijáték jelentette megpróbáltatásokat, de akkor is előtérbe kerülnek az eltérő társas igények. Van, aki akkor érzi jól magát, ha sokan felugranak hozzá, ha már ő a kutyát őrzi. Másnak – például nekem – kifejezetten kapóra jön a dolog, hogy van egy jó oka udvariasan visszautasítani a meghívás hegyeket.

dog-3846804_640.jpg

Mit is jelent az emberekre alkalmazni ugyanazt a szemléletet, amit a kutyák kapcsán megnéztünk? Két dolgot:

  • Először is hogy jó ismerni a saját igényeidet a társasági nyüzsi kapcsán, és hogy rendben van, akármilyen is. Oké szeretni a nagy társaságot és oké az is, ha téged az ilyesmi inkább fáraszt. És hogy ér tenni magadért ezen a téren, annyi emberrel és úgy ünnepelni, ahogy jó neked.
  • Másrészt ismerni és elfogadni a többiek ehhez kapcsolódó igényeit anélkül, hogy ítélkeznél felettük. Ha nagy bulit szervezel, örülj azoknak, akik eljönnek, és ne nézz ferde szemmel másokra, akik kimentik magukat. Ugyanígy ne vedd rossz néven, ha valaki a csendes társasozós este helyett inkább egy klasszikus, zenés-táncos, kiöltözős partira megy.

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása