Coaching két lábon és hat lábon

Mi van számunkra a kunyerálásban?

2018. december 20. - Nyíri Gabi

australian-shepherd-3805300_640_1.jpg

A kutyák és a kunyerálás kérdéséhez még a kutyások is különböző módokon állnak. Vannak, akik elolvadnak a cukiságtól, mások nem tartják helyénvalónak. Ettől függetlenül kommunikációs szempontból van mit tanulnunk a kunyerálás nagymestereitől.

Egy tartós, jól működő kapcsolat titka, hogy a felek úgy érzik, megkapják, amire vágynak, vagyis ki tudják elégíteni a szükségleteiket. Ehhez azonban két dolgot minden bizonnyal nem lehet megúszni: Egyrészt tudnunk kell, hogy mit szeretnénk, azaz tisztában kell lennünk a saját szükségleteinkkel. Másrészt ezt valahogy hozzáférhetővé is kell tennünk, el kell mondanunk a partnerünknek. A párkapcsolati problémák hátterében nagyon gyakran az az irreális elvárás áll, hogy a másiknak tudnia kellene, hogy mi mit szeretnénk, tehát lényegében gondolatolvasást várunk el. Valljuk be, valószínűleg kevesen élünk mágusokkal és boszorkányokkal...

Mégis hogy jönnek ide a kunyeráló kutyák? Megmutatnak nekünk néhány fontos szempontot az igények megfogalmazása és kifejezése terén. Íme 4 dolog, amit érdemes észrevenned, és átültetned a saját kapcsolataidba:

dog-3857972_640.jpg

1. Tisztában vannak vele, hogy mit szeretnének: Vannak dolgok, amiket esélytelen az eb érdeklődése nélkül csinálnod, míg mások mellett gond nélkül alszik. Evés igen, teregetés nem annyira... Fontos neked is tisztázni magadban, hogy mit szeretnél a kapcsolataidban: együtt töltött időt, testi közelséget, jó beszélgetéseket...?

2. Egyértelműen a tudtodra adják: Ezt pontosan ismered, ha volt már dolgod olyan kutyával, aki a szendvicsedre pályázott. Ül előtted, és kerek szemekkel bámulja az ebédedet. Kérd te is azt, amit akarsz, ne várd, hogy a másik magától kitalálja.

labrador-3842397_640.jpg

3. Kezdeményeznek: Ez az, amikor egyszer csak megjelenik a kezed ügyében egy fül vakargatásra vagy a lábad előtt egy labda dobálásra. A te esetedben ez arról szól, hogy felelősséget vállalsz magatokért, és előállsz olyan dolgokkal, ami fontos neked vagy a partnerednek.

4. Megköszönik: Ha adsz belőle, eldobod, megvakarod, a kutya vigyorog, és csóvál. Vagyis megköszöni, hogy jó fej voltál. Amikor te kapsz meg valamit, amit kértél, ne felejtsd el a köszönetet és az elismerést!

Te melyik dolgot csinálod legügyesebben? És melyiket lenne érdemes többször bevetni?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása