Coaching két lábon és hat lábon

Milyen a jó adok-kapok?

2018. november 29. - Nyíri Gabi

dog-3823325_640.jpg

Abban semmi újdonság nincs, hogy a saját viselkedésünk hatással van a környezetünkre. Megtanuljuk, hogy tenni egymásért nemes dolog, hogy példamutatással másokat is befolyásolhatunk. Arról azonban már kevesebb szó esik, hogy ez a támogató hozzáállás – ha jól csináljuk – a jóllétünk, a személyes fejlődésünk szempontjából is hasznos lehet. Következzen 3 tipp arról, hogy hogyan tudsz a saját szempontodból jól segíteni!

A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve – tartja a mondás. A segítség csak akkor válik igazán értékessé, ha a másik azt kapja, amire tényleg szüksége van (erről bővebben itt), és közben te sem mész tönkre. Sőt, esetleg jobban is érzed magad. Mire érdemes ehhez odafigyelned? Íme 3 egyszerű tipp:

dog-2388782_640.jpg

1. Felejtsd el a stresszt! Biztosan te is tapasztaltad már, hogy igazán jót idegeskedni akkor lehet, amikor az ember leül agyalni. Ilyenkor van idő kidolgozni magunkban a tényleg legrosszabb kimenetel részletes képét, és lebontani a magabiztosságunk utolsó darabkáit is. Dale Carnegie szerint éppen ezért a feszültség, a szorongás legjobb ellenszere, ha elfoglaljuk magunkat. A tevékenykedés eltereli a gondolatainkat a bajainkról, és kellemesen el is fáraszt. Ha már extra kapacitásokat vetünk be, miért ne tehetnénk valamit másokért?

dog-on-beach-1483549_640_1.jpg

2. Szerezz örömet magadnak! Ha valakinek teszel egy apró szívességet, az illető valószínűleg örülni fog. Még szép, ez volt a cél. A másik mosolya, a csillogás a szemében téged is jó kedvre deríthet. Vedd észre, és mosolyogj vissza!

cocker-spaniel-759583_640.jpg

3. Figyelj magadra is! Nem mindegy, hogy mikor és hogyan segítesz. Elsőre jól hangzik magadat nem kímélve mindent megtenni másokért vagy a szívügyedért, hosszú távon azonban ez nem vezet jóra. Önmagad elhanyagolása kimerüléshez, fásultsághoz vezet, ez pedig kihat a teljesítményedre, amit másoknak nyújtani tudsz. Adam M. Grant olyan embereket mutat be, akik évtizedeken keresztül folyamatosan kiemelkedő dolgokat tettek a közösségükért. Ez úgy volt lehetséges, hogy a mások érdekében végzett munka közben nem tévesztették szem elől önmagukat sem. Ha szeretnéd a jó segítő formádat megőrizni, legyél tisztában vele, hogy mire van szükséged a rendszeres feltöltődéshez!

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása