Coaching két lábon és hat lábon

Ha ők nem, te sem?

2018. szeptember 25. - Nyíri Gabi

sad-3700421_640.jpg

Amikor a saját kutyás és nem kutyás viselkedésünkről döntünk, tudatosan vagy sem, gyakran veszünk példát valamilyen csoportról. Azt csináljuk – vagy éppen nem csináljuk –, amit ők. Lehet, hogy ez többet árt, mint gondolnád?

Az utóbbi időben többször találkoztam ugyanazzal a jelenséggel egészen különböző helyzetekben. Én miért dicsérném az embereimet – kérdi a vállalati vezető –, ha engem sem ismernek el az én főnökeim? Nem hiszem, hogy pont Brúnó behívásával van gond – így a kutyás –, a futtatóban a többiek legalább ennyire nem jönnek vissza. Miért engedném be pont én a másik autóst – mondja valaki autóvezetés közben – látod, hogy más sem szokta. Miről van itt szó? Ha ők nem, én sem.

Vagyis csinálnak – illetve éppen nem csinálnak – valamit, mert a környezetük, azok, akik mintát jelentenek számukra, ugyanígy viselkednek. Van itt azonban még valami lényeges: hogy egyébként meg fontos számukra az a bizonyos dolog. Értik, hogy az emberek igénylik a vezetői elismerést, tudják, hogy egy kutya kapcsán mennyire fontos a stabil behívás, és hogy mindenki hamarabb célba érne, ha előzékenyebbek lennének egymással a sofőrök.

dog-3318189_640_1.jpg

Fontos, és mégsem teszik, mert a többiek sem. Amellett, hogy ez persze kifogásnak sem utolsó, van vele még egy gond. Ez pedig az, hogy szembemennek a saját értékeikkel, nem úgy viselkednek, ahogy a szívük mélyén helyesnek érzik. Úgy is mondhatjuk, hogy nem a legjobb énjüket élik, nem teszik hozzá a világhoz azt, amit egyébként tudnának. Az ember önbecsülésének azonban az egyik építőköve az, hogy összhangban él az értékeivel, annak megfelelően cselekszik, amit fontosnak tart. Tehát lehet, hogy rövid távon megspórolnak valamennyi erőfeszítést a nem csinálás révén, de hosszú távon az integritásukat és a további fejlődésüket, kiteljesedésüket kockáztatják.

Szóval ha legközelebb azon kapod magad, hogy a „ha ők nem, akkor én sem” logikát használod, állj meg egy pillanatra! Vajon mihez kezdene a legjobb éned? Mi a helyes ebben a helyzetben? Hosszú távon valószínűleg sokkal többet nyersz vele, ha az értékeidre, a bölcsességedre hallgatsz, mint ha egy csoporthoz mérve magad megúszol némi plusz erőfeszítést...

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása