Coaching két lábon és hat lábon

Mekkora a pont jó?

2018. augusztus 30. - Nyíri Gabi

dog-dogs-pet-3616977_640.jpg

A kutyák kapcsán az egyik legmegosztóbb kérdés a méret. Vannak, akik szerint a nagy kutya az igazi, mások a miniket kedvelik. Legalább ekkora az egyet nem értés a célok kapcsán is: óriási kell vagy valami belátható. Nyár végén mindenkiben felmerül, hogy hogyan érdemes az évből hátralevő részt eltölteni, ezért épp aktuális ránézni, hogy vajon mekkora cél a pont jó.

A méret egy elég általános kérdésnek tekinthető: előkerül a kutyák mellett az autók, sőt még a mindenféle testi adottságok kapcsán is. És persze minden téma kapcsán mindkét tábornak megvannak a maga érvei, így általánosságban leginkább az mondható el, hogy ízlés dolga.

Ezzel aztán egy cseppet sem vagyunk beljebb, mondhatnád elsőre. Ami miatt talán mégis, hogy amikor a célokról van szó, hajlamos mindenki a saját ízlésének megfelelő megközelítést az egyetlen üdvözítő útként bemutatni. Remek érvük van rá: nekik működött. Próbáljuk meg most mégis egymás mellé tenni a különböző nézőpontokat, hogy könnyebb legyen mindenkinek megtalálni a neki tetsző megoldást.

grass-3042744_640.jpg

A „legyen jó nagy” nézőpont: Sokan mondják, hogy legyen egy hatalmas célod, egy álmod, ami arra ösztönöz, hogy elvégezd azt a rengeteg munkát, ami az eléréséhez szükséges. Igen ám, érvelnek mások, de vannak, akiket egy óriási cél nem ösztönöz, hanem megbénít. Azt érzik, hogy a kanyarban sincsenek a témában, ötletük sincs, hogy mihez lehetne kezdeni vele, így inkább hanyagolják az egészet. Szóval akkor érdemes a „jó nagy” irányt választanod, ha szívesen játszadozol a távolinak tűnő siker gondolatával, és ez energizál téged, nem elbizonytalanít.

dog-3585046_640.jpg

A „kicsi a tuti” nézőpont: A lényeg, hogy hamar érjünk el apró sikereket, ami lelkesít a további lépések megtétele kapcsán. Ez az alapgondolata azoknak, akik amellett érvelnek, hogy belátható célokat kell magunk elé tűznünk. Amelyek eléréséhez megvannak a szükséges eszközeink, és nem is tart túlságosan sokáig. Ha jó vagy abban, hogy észrevedd és megéld a saját sikereidet, és ezekből töltekezz, ez lehet neked való irány.

dog-3633957_640.jpg

Az „olyan szép arányosan” nézőpont: A célok kapcsán vannak, akik középre tartanak. Azt mondják, hogy válasszunk olyan célokat, amelyek 3, 6 vagy legfeljebb 12 hónap alatt el tudunk érni. Mert így fókuszálni tudjuk a figyelmünket, és mégis meg tudjuk őrizni a rugalmasságunkat. Folyamatosan tudjuk, hogy merre haladunk, de még idejekorán tudunk változtatni, ha mégsem tetszik az az eredmény, amire jutottunk.

A dolog igazi szépsége az, hogy nem csak egy nézőpontot lehet választani. Nekem igazán az működik jól, hogy vannak nagyszabású álmaim és középtávú céljaim. Így van egy nagyon vonzó jövőkép, és egy szorosabb struktúra, ami segít koncentrálni.

Számodra mi az ideális megközelítés?

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása