Coaching két lábon és hat lábon

Hányadán állsz a változásokkal?

2018. augusztus 09. - Nyíri Gabi

dog-3590437_640.jpg

Lehet szeretni és nem szeretni, elkerülni őket viszont kevéssé. Ha szeretnéd minél jobban érezni magad egy változásokkal teli világban, érdemes tisztában lenned vele, mit is jelent számodra a változás.

Egy Instagram-bejegyzés röviden összefoglalja a lényeget:

Mi az, amit mindenki utál?

  1. A változást
  2. Ahogy a dolgok most vannak

Elsőre vicces, de persze sok igazság is van benne. Mi miatt ilyen ellentmondásos a dolog? Egy elmélet szerint minden ember egyszerre vágyik stabilitásra, kiszámíthatóságra és változatosságra, újdonságokra. Amiben különbözünk, hogy ki mennyit szeretne ezekből, és hogyan biztosítja őket magának. Aki sok stabilitásra vágyik, jó eséllyel nem lesz a változások nagy barátja. Neki pont jó lesz akkor váltani egy műszaki megoldásra, amikor már körülötte mindenki alaposan kipróbálta. Annak viszont, akit az újdonságok éltetnek, egészen rémes az a gondolat, hogy hosszú távon pont ugyanazt a munkát pont ugyanúgy és ugyanazokkal körülvéve végezze. Számára egy munkahelyi átszervezés simán a félév kalandja lesz: végre új csapat, új feladatok.

dog-3534612_640.jpg

Szóval, mit érdemes végiggondolnod, ha szeretnéd jobban megérteni, hogy hányadán is állsz a változásokkal?

1. Indulj a szükségleteidtől! Hogy vagy a stabilitással és az újdonságokkal? Melyikre mekkora igényed van? Meddig esik jól, ha változatlanok a dolgok? Mikor fogod azt érezni, hogy most már szükséged van valami újra?

2. Írd körbe magadnak a változást! Mit jelent számodra ez a szó? Milyen mozi indul el a fejedben? Milyen példák jutnak eszedbe? Ez valami olyan, ami a nyugalmadat rombolja vagy az unalmadat űzi el? Mindig valami jó sült ki belőle, vagy minden csak rosszabb lett tőle?

3. Kösd össze a kettőt! Figyelembe véve a szükségleteidet mire kell jobban figyelned a változások kapcsán? Ha például azt érzed, hogy túl sok jutott belőle, igyekezz a figyelmedet arra irányítani, ami igenis állandó maradt! Lehet, hogy igényled a változatosságot, de mégis az csapódott le benned, hogy valahogy mindig rosszul jössz ki az új helyzetekből. Ilyenkor érdemes megnézned, hogy mik az ismétlődő jelenségek, amit legközelebbi változásnál érdemes elkerülnöd.

Nálad hogy alakul a fenti összefüggés? A válaszhoz jó lenne elmélyülni a változások témájában? Akkor itt a segítség! 08. 16-án érkezik a Magazin következő száma, amiben részletesebben foglalkozunk a változással, változtatással. Ha érdekel a dolog, de még nem regisztráltál, itt megteheted.

Képek innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása