Coaching két lábon és hat lábon

Mi lenne, ha te is úgy tanulnál, mint a kutyád?

2017. július 18. - Nyíri Gabi

puppy-2497895_640.jpg

A fejlődés fontos szerepet játszik az életünkben, főleg mert egyre inkább úgy tűnik, hogy egyáltalán nem érdemes felhagyni vele. Jöjjön néhány olyan alapelv, amit a kutyád tanulása kapcsán jól ismersz, és a saját fejlődésedre is érvényes!

Többek közt azért imádjuk a kutyákat, mert mindenféle új dologban benne vannak, örömmel tanulnak meg lényegében bármit. Teszik ezt anélkül, hogy a legcsekélyebb fogalmuk lenne az élethosszig tartó fejlődés fontosságáról. Te valószínűleg hallottál már róla, és könnyebbnek vagy épp nehezebbnek érzed, amikor rólad van szó. Következzen 5 olyan alapelv, ami biztosan ismerősen cseng majd az eb kapcsán, és neked is segíthet a folyamatosan tanuló üzemmód elérésében, megtartásában:

dog-916099_640_1.jpg

1. Az öreg kutya is megtanul új trükköket: Ha volt már idős kutyád, te is biztosan tapasztaltad, hogy igenis nagyon ügyesek benne, hogy új kihívásoknak feleljenek meg. Egy ismerősöm kutyája 9 évesen vett részt élete első agility edzésén, majd - mivel az egészségi állapota lehetővé tette - évekig volt a versenyek meghatározó figurája. Nálunk embereknél sincs ez máshogy, legfeljebb mi jobban szeretünk arra hivatkozni, hogy mi mindenhez vagyunk már túl öregek... (Arról, hogy mit kockáztatsz, ha elhanyagolod önmagad folyamatos fejlesztését, itt olvashatsz bővebben.)

2. A fejlődés jó buli: A kutyánk tanítását - ami a legtöbb esetben egyébként azzal jár, hogy közben mi is megtanulunk ezt-azt - tudjuk élvezni. Megkeressük a helyét az életritmusunkban, felkutatjuk a nekünk megfelelő közeget és módszert. Amikor rólad van szó, vajon megteszed ugyanezeket?

dog-2514782_640.jpg

3. Tanulni nem feltétlenül azt jelenti, hogy most valami nem jó: A kutyáddal gyakran azért mentek előre egy megkezdett úton, mert jobbá szeretnétek válni. Nem azért, mert valami most nem jó, és majd a következő szeminárium elhozza a tuti gyógyírt. Gondolj a saját fejlődésedre is úgy, mint ami elsődlegesen a jobbá válást célozza, nem valami hiba kiküszöbölését!

4. Nem megy egyik napról a másikra: Attól, hogy egyszer voltatok kutyasuliban, nem várod, hogy tökéletesen képzett kutyád legyen. Tudod, hogy ez egy olyan folyamat, ami bizony igénybe fog venni valamennyi időt. Volt egy ülésed egy coach-csal, és nem történt csoda? Adj időt önmagadnak is!

bike-2503831_640.jpg

5. Időnként próbálkozni kell: A kutyázásban nincsenek tuti módszerek, sokkal inkább egy gondolkodásmód. Lehet, hogy sokaknak bejött valami, ami nálatok pont nem működik. Vagy épp fordítva: ami másoknak nehézséget szokott okozni, nektek simán megy. Kipróbáljátok, és meglátod, hogy mi jön ki belőle. Ugyanez igaz rád is. Lehet, hogy elsőre jó ötletnek tűnik a csoportos nyelvoktatás, aztán mégis arra jössz rá, hogy neked a magánóra hatékonyabb. Légy rugalmas, merj próbálkozni!

A saját fejlődésed kapcsán melyik alapelvre kell több figyelmet fordítanod?

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása