Coaching két lábon és hat lábon

Van néhány jó kérdésed magadhoz?

2017. február 07. - Nyíri Gabi

dalmatians-1724669_640.jpg

Egy beszélgetést gyakran a jó kérdések teszik tartalmassá, izgalmassá, inspirálóvá. Hogyan aknázhatod ki a kérdésekben rejlő lehetőségeket egyedül is?

Mit gondolsz, hány kérdést válaszoltál már meg ma? Attól függ, mondhatnád, hogy hány emberrel beszéltél eddig. És mi van azokkal a kérdésekkel, amiket magadnak tettél fel? Te nem is szoktál kérdezni magadtól, gondolhatnád. És mi a helyzet ezekkel: „Vajon hova  tüntette el Brúnó a fél pár papucsomat?” „Ki a gyilkos, a sofőr vagy a kertész...?” „Miért pont ma kell késnie a busznak?” Lehet, hogy még nem tudatosítottad magadban, de állandóan a legkülönbözőbb kérdések záporoznak a fejünkben. Így a jó hír az, hogy te is rutinos kérdezőnek számítasz.

news-1724684_640.jpg

Nem mindegy azonban, hogy milyen kérdéseket teszel fel magadnak. Kísérletezzünk egy kicsit! Ha visszanézel a mai napodra, vajon tudnál kapcsolódni ezekhez a kérdésekhez?

  • Miért futottam bele megint apró bosszúságokba, nehézségekbe?
  • Mikor lesz végre egy sima napom?
  • Más is ilyen peches, vagy csak engem pécéztek ki?

Ha megpróbálod, valószínűleg tudsz találni valamit, ami legalábbis nem volt teljesen tökéletes a nap során. Nézzünk meg még néhány kérdést! Hogy állsz ezekkel?

  • Milyen érdekes dologgal találkoztam ma?
  • Minek kapcsán nevettem egy jót?
  • Miért lehetek hálás az életnek?

dalmatians-1601281_640.jpg

Ha arra koncentrálsz, mindig találhatsz izgalmas, értékes dolgokat is magad körül. Mi az, ami a figyelmedet irányítja? Többek közt azok a kérdések, amiket felteszel magadnak. Figyeld meg, hogy hogyan kérdezel magadtól: A problémákra vagy a lehetséges megoldáskora fókuszálsz? A rossz érzéseket, bosszúságot, tehetetlenséget vagy az erőforrásaidat, sikereidet és örömöt erősíted fel?

Legyen néhány jó kérdésed magadhoz!

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása