Coaching két lábon és hat lábon

Így találj két lehetőség helyett ötöt!

2016. szeptember 27. - Nyíri Gabi

all-the-time-1546801_640.jpg

Biztosan veled is előfordult már, hogy két választási lehetőség között őrlődtél, amelyek egyformán jónak vagy éppen egyformán rossznak tűntek. Mi az, ami ilyenkor segíthet kimozdulni a holtpontról?

„Jössz, vagy maradsz?” „Családi program, vagy kutyás kiruccanás?” „Felmondjak, vagy ne?” A gond ilyenkor nem is önmagában a lehetőségek számából fakad. Az igazi nehézséggel akkor találhatjuk szemben magunkat, amikor a két dolog egyformán vonzó, vagy éppen ugyanolyan kellemetlennek ígérkezik. Emiatt aztán úgy érezhetjük, hogy nem tudunk jó döntést hozni: bármit választunk, túl sok mindenről kell lemondunk, vagy éppen túl sok nehézséget szabadítunk magunkra. Mennyivel könnyebb lenne, ha nem csak két lehetőség közül választhatnánk! Következzen egy olyan eszköz, amelynek segítségével kettőből rögtön 5 alternatívát teremthetsz!

labrador-380800_640.jpg

Minden olyan helyzetben, amikor elsőre csak 2 lehetőséget látsz magad előtt, segíthet a Tetralemma. Azáltal, hogy látsz két alternatívát, pusztán a logika segítségével szert tehetsz négyre. Mi ez a négy?

  • Az egyik.
  • A másik.
  • Mindkettő, az egyik és a másik együtt.
  • Egyik sem, sem az egyik, sem a másik.

Ahhoz a fantáziádra lesz szükség, hogy megfogalmazd, mit is jelent ez a négy lehetőség a te konkrét helyzetedben. Vegyük például a „családi program vagy kutyás kiruccanás” dilemmát:

  • Az egyik: családi program.
  • A másik: kutyás kiruccanás.
  • Mindkettő, az egyik és a másik együtt: menjünk el piknikezni a családdal, ahova persze jön a kutya is.
  • Egyik sem, sem az egyik, sem a másik: nem találkozunk senkivel, sőt az ebet is lepasszoljuk vendégségbe, és kettesben otthon töltjük a napot.

altalenando-1048171_640.jpg

Az 5. opció akkor születik a Tetralemmában, amikor a kreativitás kiegészíti a logikát. És az micsoda?

  • Nem ez a négy, hanem valami egészen más: Maradva a fenti példánál az 5. lehetőség az lehetne, hogy megszöksz otthonról, és elmész egyedül múzeumba.

Amikor már nem egy két választásos dilemmában őrlődsz, hanem 5 lehetőséged is van, elkezdheted értékelni őket. Képzeld el mindegyiket külön-külön! Milyen érzéseid vannak velük kapcsolatban? Milyen előnyei és hátrányai vannak az egyes alternatíváknak?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása