Coaching két lábon és hat lábon

Egyszerűen jó!

2016. március 24. - Nyíri Gabi

bernese-mountain-dog-111878_640.jpg

Elvben szeretjük az egyszerű megoldásokat, a gyakorlat azonban sokszor mást mutat: bonyolult szabályok, komplikált eljárások, nyakatekert érvelések mindenfelé. Mi jó van az egyszerűségben? És hogyan lehet rátalálni?

Ahogy Albert Einstein mondja: „Mindent olyan egyszerűen kell csinálni, amennyire csak lehetséges, de semmivel sem egyszerűbben.” Ha valami letisztult, és nem lebutított, akkor könnyen kezelhető és jól érthető. A felszín alatt azonban számos tényező hat az egyszerűség ellen, például a megszokás, a felületesség és a kapkodás. „Mi ezt így szoktuk!” „Olyan logikusnak tűnt!” „Mindegy az, csak legyünk túl rajta!” Következzen 4 kérdés, amelyek segíthetnek megtalálni az elegánsan egyszerű megoldást!

macsek_1.jpg

Ha csak a problémára figyelsz,
elszalaszthatod az egyszerű megoldást

Mi van, ha nem teszel semmit? A problémák egy része – jellemzően azok, amik nem neked fontosak igazán – hajlamosak maguktól megoldódni. Mielőtt bármihez fogsz, érdemes mérlegelni, hogy mi történik, ha annyiban hagyod a dolgot.

Mivel érheted el a legnagyobb hatást? A Pareto-elv szerint az elért eredmény 80%-át a megtett lépések 20%-a adja. Néhány jól megválasztott lépéssel megteheted az előtted álló út nagy részét.

pets-258570_640.jpg

Mi az, amit elhagyhatsz a javaslatból úgy, hogy még mindig megoldást jelentsen? Egy agility-edzőtől hallottam azt az elvet, hogy ha több egymást követő oldalváltással visszajutunk ugyanoda, ahonnan indultunk, akkor inkább ne csináljuk őket. Vedd észre és gyomláld ki az esetleges felesleges ismétléseket, kitérőket!

Hogy látod, ha alaposan végiggondolod? Biztos veled is előfordult már, hogy egy probléma kapcsán azonnal cselekedtél, ami később komplikációkhoz vezetett. Ami persze elkerülhető lett volna akkor, ha egy kicsit megfontoltabb vagy. Komáromi Kolos szerint mindenkinek érdemes lenne egy jól látható helyre kiragasztania egy cetlit azzal a felirattal, hogy „Gondolkozz!”, és csak rápillantani, amikor valamilyen kihívással találja szemben magát.

A te életed melyik területére férne rá az egyszerűsítés? Hogyan fogsz nekikezdeni?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása