Coaching két lábon és hat lábon

Az álomcsapat receptje

2016. március 22. - Nyíri Gabi

people-1099803_640.jpg

Könnyű azt mondani, hogy a csapat összeállítása kapcsán fájjon a vezető feje, hiszen ez az ő dolga. Ahhoz azonban, hogy biztosan jó helyre kerülhess, akkor is érdemes ismerned az álomcsapat receptjét, ha te éppen résztvevő leszel. Mi kell a jó csapathoz?

„Egy nyelvet beszélünk, fél szavakból is értjük a másikat!” „Mindenki másban jó, szuperül kiegészítjük egymást!” „Egy csomó nézőpont jelenik meg egyszerre!” „Pont olyan őrültek, mint én!” Ilyesmit mesélnek a társaikról azok, akik úgy érzik, hogy egy jó csapat tagjai. Ráadásul úgy tűnik, hogy ezek a nagyon különböző dolgok egyszerre jellemzik a társaságot. Akkor most ugyanúgy vagy máshogy? Hasonlóak legyünk, vagy különbözőek? Következzen 3 szempont, ami segíthet rátalálni az álomcsapatra!

people-1099804_640.jpg

Hasonlóság az értékek és célok kapcsán: Ahhoz, hogy egy csapat jól és hatékonyan tudjon működni, erős közös alapokra van szükség. A csapat tagjainak és a vezetőnek egyet kell érteniük abba, hogy mit és hogyan szeretnének elérni. A közös célok és értékek fognak irányt mutatni a mindennapi munka és döntések során. Ha egy csapatban fontos érték a személyes fejlődés, szívesen fognak visszajelzést adni egymásnak. Amikor az a cél, hogy valakik megnyerjék a csapat bajnoki címet, az értékeikhez mérten fognak kockázatot vállalni, vagy biztosra menni.
Egy csapathoz való csatlakozás kapcsán igyekezz megismerni, hogy milyen célért és hogyan dolgoznak! Vezetőként szánj időt rá, hogy bemutatod a jelölteknek a céljaitokat és értékeiteket, és tárd fel, hogy mekkora az összhang köztetek!

man-1082887_640.jpg

Különbözőség az erősségek, ismeretek és kapcsolatok terén: Egy csapatnak a céljai eléréséhez általában számos dolgot kell elvégeznie, amihez különböző képességekre, tudásra, kapcsolati hálóra van szükség. Ha például kutyás versenyekre jártok, konkrétan a sporton túl foglalkozni kell a nevezésekhez kapcsolódó adminisztrációval, a helyszínekre történő eljutás logisztikájával és azzal is, hogy megfelelő módon megünnepeljétek a sikereket. Egy álomcsapatban sokféle erősség kap helyet, amit kölcsönösen tisztelnek és értékelnek a csapat tagjai. Hiába szervezne mindenki remek bulikat, ha közben mindig lekésitek a nevezési határidőket...
Abban az esetben érdemes csatlakoznod egy csapathoz, ha a tudásod és a képességeid hozzájárulnak a sokszínűséghez. Éppen ezért az ismerkedés során mutasd meg, hogy te miben vagy jó, és tudakold meg, hogy ezzel tudnád-e gazdagítani a jelenlegi összetételt. Vezetőként jól kell ismerned a csapat jelenlegi erősségeit valamint azt, hogy miben van szükségetek erősítésre, és ennek megfelelően érdemes választanod.

delivery-1077037_640.jpg

Inspiráció: Egy csapat sokkal többre képes együtt, mint amit a csapattagok külön-külön el tudnának érni. Ez a szinergia a közös munka során az inspirációból születik: amikor a tagok együtt kerülnek szorult helyzetbe, és oldják meg a lehetetlent, egymás gondolataira építve ötletelnek és együtt tudnak nevetni a közös élményeken.
Az inspiráció kapcsán is igaz, hogy a puding próbája az evés. Mielőtt eldöntöd, hogy beszállsz-e egy csapatba, lehetőség szerint találkozz a többiekkel, és próbáljátok ki, hogy mennyire vagytok egy hullámhosszon! Vezetőként teremts lehetőséget az ilyen találkozóra, hogy mindkét fél a saját élményére alapozva dönthessen!

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

 

süti beállítások módosítása