Coaching két lábon és hat lábon

Tökéletlennek lenni jó!

2016. február 23. - Nyíri Gabi

street-1174655_640.jpg

Valószínűleg a te fejedben is megfordult már, hogy milyen jó lenne tökéletesnek lenni. Az azonban nehéz kérdés, hogy mégis mivel töltenéd el életed hátralévő részét, ha már mindenben elérted a maximumot. Tökéletlennek lenni ezzel szemben motiváló és hasznos dolog, ráadásul életre szóló program! Mi jó van a tökéletlenségben?

Képzeld el egy pillanatra, hogy egy reggel arra ébredsz, hogy tökéletes vagy. Sikerek pipa, anyagi javak pipa, szuper külső-belső pipa. Ez egy ideig akár érdekes is lehet, aztán rájössz, hogy innen nem nagyon van tovább. Mi miatt kelnél fel reggelente? Mitől csillogna a szemed? Minek tudnál még igazán örülni? Az életben a legtöbb örömöt az úton levés, nem a célállomás adja. Következzen 3 szempont, ami alapján tökéletlennek lenni igenis jó:

A tévedéseinkben gyökerezik az összes kreativitásunk és produktivitásunk! Kathryn Schulz szakterülete a tévedések. Ő az elme működésének csodájaként tekint a tévedésekre, amik abból a képességünkből fakadnak, hogy az adott pillanat észlelésén túl emlékezhetünk a múltra vagy elképzelhetjük a jövőt. Ennek ellenére gyakran úgy éljük le az életünk nagy részét, hogy azt hisszük, mindenben igazunk van. Ez részben annak a következménye, hogy tévedni – amíg rá nem jövünk, hogy ez a helyzet – pont olyan, mint amikor igazunk van. Ez a hibavakság. A másik ok, hogy azt tanuljuk meg – gondoljunk csak az iskolai élményeinkre –, hogy aki téved az biztosan lusta és ostoba, vagyis az életben úgy lehet a legjobban boldogulni, ha soha nem hibázunk. Schulz szerint a legnagyobb erkölcsi, intellektuális és kreatív lépés, amit megtehetünk az életben, hogy kilépünk a tévedhetetlenség érzéséből.

Sebezhetőnek lenni annyi, mint kapcsolódni! Brene Brown egy évtizede kutatja az emberi kapcsolatok természetét. Arra volt kíváncsi, hogy mi jellemzi azokat, akik sikeresek ezen a téren. Eredményei szerint ezekben az emberekben megvan bátorság ahhoz, hogy szembe nézzenek a saját tökéletlenségükkel. Ez teszi lehetővé számukra, hogy lemondjanak arról, hogy milyennek kellene lenniük, azért, hogy valódi önmaguk lehessenek. Másrészt ők hajlandóak energiát fektetni a kapcsolataikba, ami aztán vagy sikeres lesz, vagy nem. Brown szerint a harmadik fontos tényező annak teljes elfogadása, hogy a kapcsolatainkban sérülhetünk is. Ez nem jelenti azt, hogy a sebezhetőség kényelmes tapasztalat, csak azt, hogy szükséges.

A kiválóság folyamatos erőfeszítés! Sarah Lewis akkor értette meg a siker és a kiválóság közti különbséget, amikor végigkísérte egy íjász csapat 3 órás edzését. A siker az, amikor eltalálod a 10-t a céltáblán, egy egyszeri esemény, egy címke, amit a világ ragaszt rád. A kiválóság ezzel szemben abból a felismerésből fakad, hogy egy 10-es semmit nem ér addig, amíg nem tudod eltalálni újra és újra. A kiválóság nem más, mint elkötelezettség a folyamatos erőfeszítés iránt. Az, hogy mindig megközelíted, amit el akartál érni, többre tesz képessé, mint amiről valaha álmodtál.

 Kép innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása