Coaching két lábon és hat lábon

Hogyan használd mások tanácsát?

2016. február 16. - Nyíri Gabi

puppy-1157348_1280.jpg

Másoktól tanulni jó ötletnek tűnik, főleg, ha önként támogatják a fejlődésedet azzal, hogy megosztják veled a tapasztalataikat. Honnan tudhatod, hogy mit érdemes ezekből megfogadnod? Mire figyelj a tanácsok kapcsán?

Biztosan neked is ismerős a helyzet, hogy valamivel kapcsolatban kikérted a környezeted véleményét, esetleg tájékozódtál a szakirodalomból, majd ott álltál egy csomó, részben egymásnak ellenmondó tanáccsal. A közelmúltban beneveztem a blogot egy versenyre, ahol a nyertes kiválasztásának egyik szempontja a közönség véleménye. Az ismerőseim rögtön elkezdtek ötletelni, hogy hogyan kaphatnék rengeteg szavazatot. Ennek kapcsán következzen 6 tipp, ami segít eligazodni a jó tanácsok közt.

miniature-dachshund-944322_640.jpg

1. Mérlegeld komolyan! Bármilyen furcsán hangzik is elsőre egy ötlet, gondolkozz el rajta! Egy anekdota szerint egy élelmiszeripari cégnél azt keresték, hogy hogyan lehetne úgy megtisztítani a diót, hogy a dióbél egyben maradjon. Sok óra eredménytelen gondolkodás után valaki dühösen felkiáltott: „Robbantsuk fel az egészet!” Hamarosan megvolt a megoldás. Ha nagy nyomású levegőt fújnak a dióba, az szétveti a héjat – felrobban –, ám a dióbél egyben marad.

2. Ezek lehetőségek! Ne felejtsd el, hogy minden tanács, amit hallasz vagy olvasol csak egy újabb lehetőség számodra! Nem kell, nem is tudnál mindent megvalósítani.

dachshunds-941797_640.jpg

3. A helyzetek csak látszólag egyformák! Tudjuk, hogy sötétben minden tehén fekete, vagyis a felszínen nagyon hasonlónak tűnhetnek a helyzetek. „Jaj, ilyen velem is volt. Az a tuti recept...” Mielőtt értékeled a javaslatot, tudj meg minél többet a pontos körülményekről, amik mellett jól működött a dolog! „Csapjál rá egy jó nagyot a kalapáccsal fiam, attól megjavul!” Ja, hogy a papa zsigulit szerelt utoljára, neked pedig egy hibrided van?

4. Csinálta vagy hallotta? Értékes gondolatok születhetnek a gyakorlati tapasztalatból és abból is, ha valaki tudja, hogy mások mihez kezdtek egy adott helyzetben. Amikor egy ötletet mérlegelünk, nem árt tisztában lenni azzal, hogy az melyik kategóriába esik. „Amikor Brúnót tanítottam leülni...” vagy „A kutyaiskolában mindenkinél azt láttam...”

dog-967723_640.jpg

5. Igen, és... Amikor valamilyen új ötletet hallunk, hajlamosak vagyunk rögtön arra gondolni, hogy miért nem fog működni. Ez az „Igen, de...” reakció. Ehelyett próbálj építeni a javaslatra! Használd az „Igen, és...” formulát! Például: „Hívjuk meg anyósékat is a szülinapi ebédre!” „Igen, de apósnak jövő héten névnapja van!” illetve „Igen, és akkor felköszönthetjük apóst is, és nem kell hozzájuk elmenni a jövő héten!”

6. Több út vezet ugyanoda! Előfordul, hogy egy tanács sok szempontból jónak tűnik, és valahogy mégsem érzed jól magad a gondolattól, hogy belefogj. Amikor egy ötlet elfogadásáról döntesz, gondold végig, hogy összhangban van-e az értékeiddel. (Arról, hogy hogyan hozz helyes döntést, itt olvashatsz.) Ha nincs, nézz más működő lehetőség után, hiszen számos módon juthatsz ugyanarra az eredményre.

Neked melyik szempont(ok)ra kell jobban odafigyelned, amikor tanácsokat, ötleteket mérlegelsz?

Ha szívesen támogatnád a blogot a versenyen, kattints ide!

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása