Coaching két lábon és hat lábon

Ha rosszat akarsz magadnak, panaszkodj!

2016. február 04. - Nyíri Gabi

lakeland-terrier-908693_640.jpg

A panaszkodást általában senki nem szereti hallgatni, így kiváló eszköz arra, hogy népszerűtlen legyél a környezetedben. Ennél többet is tud: aláássa a magabiztosságodat, és biztosítja, hogy ne javíthass a helyzeteden. Ha ezt szeretnéd, folytasd a panaszkodást nyugodtan, és ne is olvass tovább!

Mindenki találkozik nehézségekkel a mindennapjai során. A különbség abban áll, hogy mihez kezdünk ilyenkor. Nagyon könnyű belecsúszni a panaszkodásba, ezért következzen néhány dolog arról, hogy hogyan is működik, és hogy mihez kezdhetsz helyette.

lakeland-terrier-908689_640.jpg

Ha az akadályokról beszélsz, az akadályokat fogod látni! Amíg a nehézségeidről beszélsz – lehetőleg sokat, mert mindenkinek elpanaszolod a gondjaidat –, azokra figyelsz. Így egy olyan világot teremtesz a magad számára, ahol csupa rossz, kellemetlen, ellenséges dolog vesz körül. Nem lehet jó ilyen világban élni...

Ha másokat okolsz, azt üzened magadnak, hogy nem te irányítasz! Amíg a többieket, a körülményeket vagy az időjárást okolod a helyzetedért, azt üzened magadnak, hogy tehetetlen vagy. Bár emberként kimagasló problémamegoldó kapacitás áll a rendelkezésedre, nem fogod elkezdeni használni, ha közben folyton arra emlékezteted magadat, hogy nem te irányítasz.

terrier-908696_640.jpg

Ismerd fel a helyzethez kapcsolódó érzelmeidet, és fogadd el őket! Amikor valamilyen nehézséggel találod szemben magad, nem önmagában a helyzet miatt, hanem a hozzá kapcsolódó érzelmeid miatt érzed magad rosszul. Önmagában az segít felülkerekedni, ha tudatosítod magadban, hogy mit is érzel. Szomorú vagy? Haragszol? Félsz? Az érzelmek akkor hatnak rád a legerősebben, ha a háttérben működnek, vagyis nem vagy tudatukban. Amint észreveszed, és azonosítod őket, máris veszítenek az erejükből.

Fordítsd a figyelmed a lehetséges megoldás felé! Ha a gondokról átteszed a figyelmedet a megoldásokra, beizzítod a problémamegoldó gondolkodásodat, ami biztos, hogy számtalan nehéz helyzetből húzott már ki az eddigi életed során. Vess egy pillantást a tökéletes megoldásra! Mi lenne számodra az ideális állapot? Ha ez túlságosan elérhetetlennek tűnik, nézz közelebbre! Gondolkozz azon, hogy mi az, ami egy icipicit javítana a helyzeten! Gyakran előfordul, hogy egy probléma nem mindig tűnik ugyanolyan súlyosnak. Gondolj vissza azokra a pillanatokra, amikor nem volt ennyire rossz a helyzet! Mi volt más? Mit csináltál máshogy?

Ötletelj együtt a környezeteddel! Bár a panaszkodást senki nem szereti hallgatni, valószínűleg mindenki szívesen segít. Ha megosztod a gondjaidat, új szempontokat, gondolatokat kaphatsz a megoldáshoz. Íme a különbség: Valakinek, aki egy borzasztó, rettenetes világban él, ahol ő semmiről sem tehet, és semmihez nem tud kezdeni, nem tudnak segíteni. Azzal, aki szembekerült egy nehézséggel, ami megijeszti, ezért próbál megoldást találni, bárki szívesen ötletel.

Te milyen világot szeretnél teremteni magadnak, panaszkodósat vagy problémamegoldósat?

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása