Coaching két lábon és hat lábon

Mit rejtenek a mérföldkövek?

2015. november 17. - Nyíri Gabi

person-731495_640.jpg

Elérkezni egy mérföldkőhöz általában jó érzés, hiszen éppen valami fontosat érünk el. Ilyenkor találkozik a múlt, a jelen és a jövő. Éppen ezért érdemes megnézni, hogy mit is rejtenek számunkra a mérföldkövek.

A múlt héten elérkeztem a szakmai fejlődésem egy mérföldkövéhez, 9 hónapot átívelő 200 órányi intenzív tanulás után sikeres vizsgát tettem a Tréner-Teamcoach-Facilitátor képzésen. Ennek kapcsán vetődött fel bennem, hogy mi mindennel kell számot vetni, ha mérföldkőhöz érkezünk:

A jelen és a megélések
Amikor elérünk valamilyen eredményt, vagy elkötelezzük magunkat egy változás mellett, érdemes megállni egy pillanatra, hogy valóban megélhessük a sikert vagy az elhatározáshoz kapcsolódó magabiztosságot. Milyen érzés például diplomásnak, kutyatulajdonosnak vagy mondjuk vőlegénynek lenni? Csendesedj el, és figyelj befelé, hogy megtapasztald az érzéseidet a testedben is! Hol érzed, a hasadban, a mellkasodban, esetleg a torkodban? Mit érzel, melegséget, bizsergést, vagy egy csomó nyughatatlan lepkét?

animal-677775_640.jpg

A múlt és a tanulságok
Amikor egy dolog véget ér, vagy mi döntünk a lezárása mellett, jó visszatekinteni, és tudatosítani magunkban, hogy mivel lettünk többek általa. Gondold végig a hozadékait: Mit tanultál meg? Mire váltál képessé? Kiket ismertél meg? Mit tudsz most már elengedni?

dog-183288_640.jpg

A jövő és az új irány
Amikor elérünk egy mérföldkőhöz, fel kell tennünk magunknak azt a kérdést is, hogy merre tartunk, és milyen utat szeretnénk a továbbiakban. Foglalkozz azzal is, hogy elképzeled a következő mérföldkövet: Mit szeretnél elérni legközelebb? Mit lenne jó átélni azalatt, amíg ezt megvalósítod? Milyen tudásodra, értékedre fogsz támaszkodni? Miben kell majd fejlődnöd? Ki lesz a segítségedre? Honnan fogod tudni, hogy jó irányba haladsz?

Milyen messzi vagy a következő mérföldkövedtől? Mi mindent fogsz végiggondolni, ha odaértél?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása