Coaching két lábon és hat lábon

Az ambíció nem akadály, vagy...?

2015. október 29. - Nyíri Gabi

future-866226_640.jpg

„Legyenek ambiciózus céljaid!” „Éld az álmod!” „Azt csináld, amiben a legjobb lehetsz!” Jól hangzik, és motiváló is, ha valami nagy dologgal foglalkozol. Mégsem mindig könnyű belekezdeni. Miért? És mi segíthet elindulni?

Amikor valaki a sikereiről mesél, úgy tűnhet, hogy egyetlen pillanat volt az egész. „Elindítottuk a vállalkozást, és 2 év múlva már 16 üzletünk volt.” Semmi, aztán 16 üzlet. „Amikor a kisfiam ovis lett, nem mentem vissza a régi munkahelyemre, hanem megvalósítottam önmagam.” Unalmas régi karrier, másnaptól új karrier. Jim Collins a kiváló vállalatokról szóló könyvében arról ír, hogy ezeknek a cégeknek van sündisznó-koncepciójuk, vagyis pontosan tudják, hogy mire és hogyan érdemes koncentrálniuk. Teljes zűrzavar, aztán tökéletes letisztultság.

Arról általában kevesebb szó esik, hogy az elindulás és a siker között egy folyamat zajlott. Hogy például a 16 üzlet közül az első a nagynéni lakókocsijában volt. Vagy hogy a hölgy a GYES mellett önkéntesként szerezett tapasztalatot a leendő szakmájában. Esetleg hogy a Collins mintájában szereplő vállalatok nem mellesleg átlagosan 4 évet töltöttek el a koncepciójuk csiszolgatásával. Hogyan haladhatsz végig te is a sikerhez vezető úton?

graffiti-904357_640.jpg

Cél: Ha valamilyen fontos és új dolgot szeretnél véghez vinni, tudnod kell, hogy merre tartasz. Képzeld el minél részletesebben azt az állapotot, amit el szeretnél érni! Ne csak azzal foglalkozz, hogy mi fog megváltozni a külvilágban, hanem azzal is, hogy mi lesz más benned. Mit fogsz gondolni? Mi fogja lekötni a figyelmedet? Hogy fogod érezni magad?

graffiti-257733_640_1.jpg

Erőforrások: Vannak, akik úgy gondolják, hogy ha egy ötlet foglalkoztat, megvan benned a lehetőség a megvalósítására, hiszen ha nem így lenne, fel sem merült volna benned az egész. Fogadd el egy pillanatra, hogy igazuk van, és vedd számba, hogy mi mindennel rendelkezel már most, amire építeni tudsz. Milyen ismereteid, tapasztalataid vannak? Milyen fontos személyes tulajdonságaid vannak? Kitől tudsz inspirációt meríteni? Ki tud segíteni?

wall-427171_640.jpg

Egy lépést előre: Ha már látod, hogy hova szeretnél eljutni, és mi mindent tudsz mozgósítani ennek érdekében, figyelj közvetlenül az orrod elé! Mi az az egészen kis lépés, amit megtehetsz előre? Rögtön azután, hogy megtetted ezt a lépést, értékeld az eredményt! Valóban közelebb jutottál a célodhoz? Ha igen, örülj neki, és találd ki a következő lépést! Ha nem, örülj neki, hogy csak egy apró dolgot próbáltál ki, és keress valamilyen más lehetőséget!

Nem tudsz egyetlen lépéssel kilométereket megtenni, de ezért még nem kell egy helyben rostokolnod sem! Ha apró lépésekkel haladsz, folyamatosan követheted a fejlődést ahelyett, hogy óriási és bonyolult terveket szőnél a fióknak.

Neked mi lesz a követező apró lépésed?

Képek innen: 1., 2., 3., 4.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása