Coaching két lábon és hat lábon

Látszat-megoldások - legyen jó a látszat!

2015. szeptember 22. - Nyíri Gabi

dog-889350_640.jpg

A látszat néha csal, tartja a mondás. Miért nem azt mondjuk, hogy a látszat néha számít? Mert az első benyomás néhány másodperc alatt kialakul, és később csak nagyon nehezen változtatható meg. Mit tehetsz annak érdekében, hogy a látszat, vagyis a rólad és a kutyádról formált első benyomás a kezedre játsszon?

20131224_154837.jpg

Amikor a látszat, a megjelenés formálásáról van szó, az ember hajlamos azt gondolni, hogy ez csak a hírességek és üzletemberek feladata. Mi dolga lenne ezzel egy egyszerű kutyásnak? A következő példákhoz hasonló azonban valószínűleg már veled is megesett:
Ha a juhászokon hám van séta közben - felirat ide vagy oda -, a járókelők gyakran összesúgnak a hátunk mögött: „Azt nézd, rendőrkutyák!”
A párom szabadidejében szeret fényképezni, és gyakran állunk modellt neki. Egyszer egy állványra szerelt vakuval fotózott minket egy lakópark melletti mezőn, amikor egy csapat gyerek futott oda hozzánk: „Tényleg híresség tetszik lenni? Anyukám azt mondta, hogy riportot tetszenek csinálni.”
Egy ismerősöm azzal szembesült, hogy az orosz fekete terrierje – nagy és fekete – gyakran okozott riadalmat az utcán. Így aztán copfba kötötte a kutya haját, amitől láthatóvá váltak a szemei. Időnként az eb ráadásul egy kis fonott kosarat cipelt a szájában, abban vitte magával a labdáját. Ettől a rémisztő fenevad cuki mackóvá változott az emberek szemében.

Mire érdemes odafigyelned a rólatok alkotott első benyomás kapcsán?

1. Nem lehet megúszni! Akkor is kialakul, ha nem teszel semmit. Megakadályozni nem tudod, de formálni igen. Első benyomást csak egyszer kelthetsz valakiben, akkor kell elérned, amit szeretnél.

girl-584399_640.jpg

2. Törekedj a legjobbra! Viselkedjetek felelős kutyatartó és jól nevelt kutya módjára. Azzal nem lehet mellényúlni, ha betartjátok az alapvető etikettet.

3. Legyetek önmagatok! A nyilvános megjelenéseitek álljanak összhangban mindkettőtök preferenciáival és képességeivel. A környék kedvence lehet a barátságos szőrmók, de senki nem fog jó szívvel emlékezni rátok, ha némi agresszióval felforgattok egy békés futtatót. Ha a valóságtól eltérő képet közvetítetek magatokról, a rólatok kialakuló első benyomásban az fog tükröződni. Képzeld el, hogy szájkosarat teszel az egyébként barátságos kutyádra, és rövid pórázon vezeted. Valószínűleg nagy ívben elkerülnének benneteket...

dog-858646_640.jpg

4. Vidd bele az egyéniségedet! Vállald fel bátran, hogy kik vagytok valójában. Mi a ti védjegyetek? A színek? A bohókás frizura – gazdin és kutyán egyaránt? A sportos megjelenés?

5. Viseljetek olyan dolgokat, amik kapcsán jól érzed magad! Ez igaz a ruháidra és a kutyás felszereléseidre egyaránt. Kényelmetlenül érzed magad, ami meg is látszik rajtad, ha például a kutyaiskolában feszengsz a saját nadrágodban, vagy azért aggódsz, hogy csak el ne szakadjon a póráz a következő pillanatban.

Te mit szeretnél láttatni magatokból? Mit teszel azért, hogy ezt el is érd?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása