Coaching két lábon és hat lábon

Jó helyen keresed a boldogságot?

2015. szeptember 15. - Nyíri Gabi

child-918660_640.jpg

Mi kell a boldogsághoz? A szokásos ajánlat az izgalmas állás, a pörgés, a nagy ház és a szép holmik, amik kifejezik, hogy fontos vagy, és uralod a helyzetet. Mi van akkor, ha te nem is ezt szeretnéd? Vagy ha épp nem így állnak a dolgaid? Ismerd meg a boldogság nem szokványos útjait!

Ki ne szeretne boldog lenni? A boldogság titka évezredek óta foglalkoztatja az embereket, és még ma is aktuális téma. Egy hazai könyváruház kínálatában például 400-nál is több tétel található ebben a témában, és annyi TED-beszéd szólt már róla, hogy külön lejátszási listát szenteltek neki. A biztos megoldással még senki nem tudott előállni, de rengeteg megfontolandó szempontot fogalmaztak meg. Következzen 3, nem szokványos gondolat a boldogság kapcsán.

Biztos, hogy ezer felé figyelni a jó?

Gyakran halljuk, hogy a boldog élethez szükség van egy olyan munkára, amiben sikeresek és hatékonyak tudunk lenni. A sikeres és hatékony emberekről hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy biztosan rengeteg dologgal foglalkoznak egyszerre. Paolo Cardini szerint azonban az emberek mindössze 2%-a képes uralni egy olyan környezetet, ahol egyszerre több dologgal kell foglalkozni. Őket nevezi Cardini supertasker-eknek. A többségnek – ha jól akarják érezni magukat a bőrükben – érdemes megtanulniuk, hogy hogyan tudnak egyszerre egy dologra figyelni.

Biztos, hogy a sok cucc a jó?

Azt is halljuk, hogy boldog, akinek megvan mindene. És mi van akkor, ha pontosan ez a minden, a rengeteg holmi hoz plusz feszültséget az életünkbe? Meg kell őket szerezni, akár adósságok árán is. Valahol tárolni kell őket, pedig már mozdulni sem tudunk a lakásunkban. Tisztán kell őket tartani, és macerás keresni köztük, ami csak az időnket rabolja. Graham Hill azt veti fel, hogy a cuccok, a tárgyak kapcsán lehet, hogy a kevesebb több. Adhatna-e neked egy kicsivel több szabadságot és egy kicsivel több időt, ha a kevesebb több-elv alapján újraszerveznéd az életedet?

Biztos, hogy mindent kézben tartani a jó?

Az is egy közkeletű nézet, hogy boldog és sikeres emberek kézben tartják az életüket, maguk hozzák a döntéseiket. Baba Shiv azonban azt tapasztalta, hogy bizonyos speciális, de nagyon fontos helyzetekben – amikor például egy betegség kezelése kapcsán kell dönteni – jobb az irányítást átadni valaki másnak, leginkább egy szakértőnek. Ha a döntési kényszer csak elvonná a figyelmedet, vagy a döntésed kapcsán érzett bizonytalanság csak aláásná a magabiztosságodat és a hitedet, érdemes lehet átengedni a kontrollt.

Számodra mi jelenti a boldogságot? Mik a te szokványos és nem szokványos szempontjaid?

Kép innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása