Coaching két lábon és hat lábon

Változás – cselekvés vagy történés?

2015. június 25. - Nyíri Gabi

va_ltoza_s_cselekve_s_vagy_to_rte_ne_s.jpg

Gyakran halljuk, hogy az egyetlen állandó dolog az életünkben a változás. Miért van szükség folyamatos változásra? Szükség van rá egyáltalán? Hogyan befolyásolhatod a téged érő változásokat?

Nehéz lenne vitatkozni azzal a tapasztalattal, hogy a minket körülvevő világ folyamatos változásban van. Váltják egymást az évszakok, a technológiai fejődés formálja a tárgyi környezetünket, az internet hatással van a munkavégzésünkre, a kapcsolatainkra és a vásárlási szokásainkra. Sőt, mi magunk is állandóan változunk. A sejtjeink napról-napra megújulnak, a tapasztalataink alakítják az idegrendszerünket, a tevékenységeink befolyásolják a fizikai és mentális állapotunkat.

A változásokat ezek szerint nem tudod elkerülni. Mit tehetsz mégis?

  • Dönthetsz a tudatosság kapcsán. Odafigyelsz a változásokra, vagy csak esetleges módon szembesülsz a következményeikkel?
  • Megválaszthatod a hozzáállásodat. Elfogadod és értékeled a világ változó természetét, vagy nehézségként éled meg?
  • Alkothatsz stratégiát. Hagyod, hogy megtörténjenek a változások, vagy aktívan befolyásolni akarod a történéseket? Szemlélő szeretnél lenni, vagy formálni akarod az eseményeket?

A következő videó Sophia, egy rodéziai ridgeback felcseperedését mutatja be. E filmecske létrejötte jól példázza a fenti szempontokat: A gazdik tudatosak voltak a kutya növekedése, változása kapcsán. Elfogadták, és értékesnek találták a változást, ami a szemük előtt ment végbe, hiszen egyébként biztosan nem örökítették volna meg. Bár a cél a változási folyamat bemutatása volt, egy kis gyengéd formálásra szükség volt...

Mik a te válaszaid a változások kapcsán?

Kép innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása