Coaching két lábon és hat lábon

Szintlépéshez ki kell dobni a jól beváltat?

2017. július 13. - Nyíri Gabi

afghan-2488099_640.jpg

Amikor jelentős mérföldkőhöz érkezünk valamiben – például a szakmai életünkben vagy egy hobbi kapcsán – hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy innentől minden más lesz: egészen mást kell csinálnunk, máshogy kell érezni magunkat. A szintlépés kapcsán tényleg ki kell dobni a jól beváltat?

Egészen kis korunktól azt tanuljuk, hogy egy-egy fordulópont után mások lesznek a dolgok, új módon kell viselkednünk, másnak kell történnie bennünk. „Egy óvodás nagy kislány már nem cumizik!” „Elmúltál fiam 18, ideje megkomolyodni!” És ez így megy tovább a szakmai életben is: „Most már, hogy csapatod van, adnod kell a látszatra!” „Egy osztályvezetőnek nem illik bohónak lenni!”

dog-2469762_640.jpg

Ez aztán oda vezethet, hogy bármiben érünk el egy új szintet – csoportba sorolás, vizsga, minősítés –, elkezdjük megkérdőjelezni a korábbi működésünket, hiszen azok a „régi világ” termékei. „Egy középhaladónak már nem kell a tavalyi anyagot ismételnie...” „Aki A2-ben versenyez, az már nem fog közel menni a szlalomhoz...” „Akinek felsőfokú nyelvvizsgája van, garantáltan nem fog ilyen hétköznapi kifejezéseket használni...” Mielőtt egy új szint miatt kidobnád a jól beváltat, gondold végig a következőket:

dog-2468636_640.jpg

  • A fejlődés egy folyamat, amiben állandóan a korábban elértekre építesz.
  • A teljesítményed természetes módon hol jobb, hol rosszabb, vagyis az út nem egyenesen vezet felfelé.
  • A fejlődési folyamatnak nem szerves része a külső megmérettetés. Nem attól fogsz tudni folyékonyan angolul vagy nem attól lesz alapszinten képzett kutyád, hogy letesztek egy vizsgát. Azért tudsz helytállni egy minősítés során, mert a fejlődésed során elértél egy adott szintre.
  • Amit tudsz, akkor is tudod, ha egyáltalán nem veszel részt minősítésekben. Valószínűleg megnehezíti az életedet, ha egy egyébként formalizált világban nem mész végig a külső megmérettetéseken, de ennek megléte vagy hiánya nem változtat a tudásod, a képességeid szintjén.

Csak azért, mert valamiben új szintre lépsz, nem kell kidobnod a jól bevált gyakorlatokat! Lehet, hogy a Te következő feladatod pont annak integrálása, hogy odaértél?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása