Coaching két lábon és hat lábon

Mikor lesz végre jó kutyád?

2017. április 25. - Nyíri Gabi

dog-2245413_640.jpg

Te is sokat teszel azért, hogy jó kutyád legyen? És eközben a jelennek vagy a jövőnek kutyázol? Mikor lesz végre jó kutyád?

„Ezt a problémát meg kell oldani, azon még javítani kell, ez jelen lehetne kicsit intenzívebben, abból lehetne kevesebb.” Ilyen gondolatok valószínűleg megfordultak már a te fejedben is. Az igazán érdekes kérdés az, hogy mit csinálnak ezek a gondolatok veled és a kutyádhoz fűződő kapcsolatoddal.

dog-2245445_640.jpg

Milyen az a kutya illetve páros, akivel még ennyi teendő van? Az egyik gyakori válasz az, hogy félkész, vagyis hiányos, tökéletlen. Pontosan ismert, hogy min kell változtatni, a többi már csak kitartás kérdése, nem? Milyen kockázatot rejt magában ez a megközelítés? Egy többé-kevésbé kellemetlen jelenben kell az ebbel foglalkozni, hiszen alig várjuk, hogy végre odaérjünk a kívánatos jövőbe. A jelenben együtt töltött idő értékét így legfeljebb az utólagos visszatekintés fogja megadni, majd egyszer, talán... Pontosan így kell a jövőnek kutyázni: a kutyázás nyújtotta jó érzést elhalasztjuk egy bizonytalan jövőbe, hiszen most egy félkész kutyánk van, félkész állapotban vagyunk, és csak remélhetjük, hogy a jövőben majd beteljesülnek az elképzeléseink.

autumn-2245488_640.jpg

Hogyan lehet a jelennek kutyázni? Érdemes a jelentés szintjén kezdeni: a „félkész, hiányos, tökéletlen” kutya vagy páros helyett úgy tekinteni magunkra, mint akik úton vannak. Elindultunk valahonnan, mostanra elértünk valameddig, és még van tovább. Ez a megközelítés megengedi, hogy a jelenben örüljünk egymásnak, az elvégzett munkának és az elért eredményeknek.

Rád mi jellemző, a jelennek vagy a jövőnek kutyázol? Mire érdemes odafigyelned, ha a jelennek szeretnél kutyázni?

  • Amellett, hogy ismered a céljaidat, légy tisztában vele, hogy miért kezdtél bele az egészbe. Gyakran az eredmény másodlagos volt a kapcsolatotokhoz képest.
  • Tudatosítsd, hogy mi mindent értetek el eddig! Csak azért, mert még van hova fejlődnötök, ne hagyd figyelmen kívül a már sikerrel megtett utat!
  • Fogalmazd meg, hogy mi lesz a következő kis lépés előre! Honnan fogod tudni, hogy egy kicsivel jobban állnak a dolgok, mint legutóbb? Mit kell ehhez tenned? Mire kell a figyelmedet irányítanod?

Képek innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása