Coaching két lábon és hat lábon

Jó pihenést! De hogyan?

2017. február 21. - Nyíri Gabi

dog-2048885_640.jpg

Te tudod, hogy hogyan kell pihenni? Biztosan ismersz egy csomó hasznos szempontot és módszert, de mennyire vagy tisztában azzal, hogy nálad mi működik jól?

Aludj jókat, feküdj le korán! Aludj jókat, legyen legalább 6 óra egyben! Mozogj sokat! Üldögélj valami szép helyen! Legyél jó fej emberek közt! Tölts időt egyedül! Olvass jó könyveket! Menj moziba! Alkoss, végezz valami kétkezi tevékenységet! Irány a természet! Maradj otthon, vackolj be kellemesen! Tudnád folytatni a sort, igaz? A pihenési, feltöltődési lehetőségek sora végtelen, a kérdés az, hogy hogyan találd meg azokat, amik nálad igazán jól működnek. Következzen 4 kérdés, ami segíthet eligazodni!

dog-2048888_640.jpg

1. Egyáltalán minek pihenni? Egy lehetséges válasz, hogy mert nem bírjuk a végtelenségig. Jól kihajtjuk magunkat, aztán majd kipihenjük. Én jobban szeretem azt a megközelítést, hogy a cél folyamatosan biztosítani az energiát mindahhoz, ami fontos számodra. A különbség a folyamatosságban van: ahelyett, hogy csúcsra járatással nullára meríted magad, tudatosan kezeled az energiádat.

dogs-1794569_640.jpg

2. Miben fáradsz el? Az első lépés az energiád tudatosabb kezelésében az, hogy tisztába kerülsz vele, hogy miket csinálsz, és ezek közül mi és hogyan fáraszt el. Amikor 4 órát ásol anyukádéknál a kertben, jó eséllyel elfáradsz fizikailag, testileg. Ha rosszul viseled a monoton munkát, mentálisan is kimerülhetsz, hiába nem lenne megerőltető a feladat fizikailag. Lehet, hogy még az egyhangúsággal sincs gond, de árulásnak érzed, hogy a tesód lelépett a haverokkal, és így rád maradt az egész kert. Ez pedig megterhel érzelmileg. Vedd sorra a tevékenységeidet, és vizsgáld meg, hogy melyik fáraszt fizikailag, mentálisan és szellemileg!

dog-1821781_640_1.jpg

3. Hogyan készülj fel? Ha tisztában vagy vele, hogy egy-egy tevékenység miként fog hatni rád, tehetsz megelőző lépéseket. Amikor valami fizikailag megterhelő dolog következik, extra figyelmet fordíthatsz az alvásra, az étkezésre, az öltözékedre vagy az eszközökre, amiket használsz. Ha tudod, hogy egy csomó könyvet kell hazahoznod a könyvtárból, vihetsz egy hátizsákot, ahelyett, hogy egy egyszerű nejlonzacskóval próbálkozol. Ha mentálisan kell csúcsformába kerülnöd, előzetesen elképzelheted a sikert, olvashatsz valami inspirálót vagy éppen végezhetsz olyan gyakorlatokat, amelyek segítenek koncentrálni a figyelmedet. A várható érzelmi hatások kezelésében sokat segít önmagában a tudatosítás: ez bizony így vagy úgy fog hatni rád. Ha számítasz a dologra, nyakon csípheted még mielőtt teljesen eluralna. Ez pedig megkönnyíti, hogy vállalható és konstruktív módon tudd kifejezni az érzéseidet.

animal-1838876_640_1.jpg

4. Hogyan töltődj fel? Ha tudatos felkészülést követően léptél egy-egy helyzetbe, valószínűleg sokkal kevesebb kipihennivalót gyűjtesz be, de ez nem jelenti azt, hogy semmit. Mivel tisztában vagy vele, hogy hogyan vagy fáradt, könnyebb a megfelelő pihenési módot kiválasztani. Ha olyan fáradt vagy fizikailag, hogy alig tudsz mozdulni, egy forró zuhany és egy kiadós alvás jobb választás lehet, mint egy pörgős baráti összejövetel. Ha azonban szellemileg fáradtál ki, többet segíthet egy nagy séta, amikor kiszellőztetheted a fejed, mint egy alvási kísérlet, amikor csak bámulod a plafont, és zakatolnak a gondolataid. Az érzelmeid lecsendesítésében lehet, hogy a hozzád közel állók tudnak segíteni, mert jól esne kibeszélni, de az is lehet, hogy neked pont az egyedüllét tesz jót.

Miben kell tudatosabbá válnod a jó pihenéshez?

Képek innen: 1., 2., 3., 4., 5.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása