Coaching két lábon és hat lábon

Házőrzéssel a kevesebb stresszért

2016. június 21. - Nyíri Gabi

model-1430295_640.jpg

Biztosan te is láttad már, ahogy a kutyád a postás érkezésekor békés szundikálásból egyetlen pillanat alatt maximális fordulatra kapcsolva megy házat őrizni, majd a táskás veszély elhárítása után szinte azonnal vissza is tér aludni. Erre építve hogyan csökkentheted a stresszt a saját életedben?

Bár a postás rendszeresen jár felétek, a tényleges megjelenéséig az eb ügyet sem vet rá. Nem tölti álmatlanul a délelőttöt a postásra gondolva. Aztán amikor az idegen elment az ajtótok közeléből, a kutya tovább alszik, és nem játssza le magában újra és újra a szemtelen inzultust. Addig foglalkozik a postás-üggyel, amíg az éppen zajlik, akkor azonban 100%-os figyelemmel és igyekezettel.

dog-1305088_640.jpg

Mit teszünk ezzel szemben mi emberek? Gyakran sok stresszt okozunk magunknak azzal, hogy a múlton rágódunk, illetve a jövő miatt aggódunk. Mi már napokkal egy találkozó előtt millió forgatókönyvet játszunk le a fejünkben, utána pedig számtalanszor magunk elé idézzük a kellemetlen történteket. Így amikor elérkezik maga a találkozás, kimerültek és feszültek vagyunk a magunkra idézett stressztől, ami miatt nem sok esélyünk van maximális teljesítményt nyújtani.

dog-1437444_640.jpg

Hogyan alkalmazhatod a saját életedben a kutyád házőrzési stratégiáját? Eckhart Tolle javaslata szerint ha észreveszed, hogy feszült vagy, tedd fel magadnak a következő kérdést: Mi a problémám ebben a pillanatban? Nem 10 perce és nem 3 nap múlva, ebben a pillanatban. Sokszor arra jössz rá, hogy nem is a jelenhez kapcsolódik a problémád. Ha pedig igen – az a gond, hogy éhes vagy, fáj a fejed, elzsibbadt a lábad – tudsz tenni valamit. Mégpedig 100%-os erőbedobással, ahogy a kutyád.

Ne felejtsd el: Mi a problémád ebben a pillanatban?

Képek innen, innen és innen.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása