Coaching két lábon és hat lábon

Így nem sikerül egy nyaralás (sem)

2021. augusztus 22. - Nyíri Gabi

_dsc5945_ma_solat.jpg

Amikor mások mesélnek a kutyás vagy nem kutyás nyaralásukról, gyakran hallod, hogy jó volt, jó volt, de... Vajon rossz döntésekről vagy valami másról van ilyenkor szó? És hogyan csinálhatod jobban nem csak a nyaralások kapcsán?

A jelenség általános, a nyaralás pedig egy nagyon szemléletes, ráadásul aktuális példa.

Rengeteg dolog közül választhatunk: megyünk vagy sem, és ha igen, kivel, hova, hogyan és mit csinálunk. Lehet tervezetten és szervezetten – ez vagyok én –, és teljesen spontán módon is, felkerekedünk, és majd lesz valahogy – ez egy barátom. Egy ideális világban biztosan mindig rendelkezésünkre állna a tökéletes választás, de mi szeretünk a nehezített pályán játszani, ahol ez legtöbbször nincs így.

Biztos ismered az örökbecsű mondást: „Gyorsan, jót és olcsón – kettőt lehet választani.” Ha előre tudjuk, hogy nem a tökéletesre megyünk, vajon miért van annyi csalódott megjegyzés egy-egy választást követően?

_dsc5881_604x330.jpeg

  • Megkötjük a rossz üzletet: Stephen R. Covey beszél a „nyertes – nyertes vagy nincs üzlet” (win – win or no deal) filozófiáról, vagyis arról, hogy vagy tudunk mindkét fél számára kedvező megoldást találni, vagy nem kezdünk bele egy adott dologba. Ha te ragaszkodsz hozzá, hogy a hegyekben nyaraljunk, én pedig a tengerparton kívül semmit nem tudok elképzelni, mindenkinek az a legjobb, ha nem megyünk együtt. Mert ha mégis, ebből jön majd a „Jó volt, jó volt, de mennyivel jobb lett volna a hegyekben / tengerparton...”
  • Mozgó célra lövünk: Gyakran választunk valamilyen jó ok miatt, aztán számonkérjük az olyan opciót is, ami eredetileg nem volt szempont. Például közeli helyet választunk, mert nem szeretnénk sokat utazni, majd csalódottak vagyunk a lehetőségek miatt. „Tényleg másfél óra alatt odaértünk, de se tengerpart, se nagy kulturális különlegességek...”

Hogyan kerülheted el az ilyen helyzeteket? Mérlegeld, hogy mi fontos számodra igazán, és tartsd magad hozzá! Nem kell igent mondanod az első szembe jövő lehetőségre. Nyertes-nyertes, vagy nincs üzlet. Ha viszont valami a saját szempontjaid szerint nyerő, tartsd magad az ítéletedhez! A „menet közben” nem jó hely az új értékelési szempontok behozatalára. Rájöttél, hogy figyelmen kívül hagytál valami fontosat? Akkor ideje visszatérni az út elejére, hogy megalapozottan dönthess – például majd legközelebb mást választasz, vagy mivel nem vagy fa, egyszerűen továbbmész.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása