Coaching két lábon és hat lábon

Intézed a dolgaidat úgy, ahogyan kutyázol!

2021. július 09. - Nyíri Gabi

203190336_3004141499865533_5874855623639340123_n.jpg

A kutyás sportokban megéljük, hogy mennyit dob a hatékonyságunkon az, hogy a jelenre figyelünk. Képzeld el, milyen lenne, ha ezt tudnád csinálni mindenütt máshol is! Íme néhány tipp a megvalósításhoz.

A kutyás sportokat többek közt azért szeretjük, mert erősen a jelenbe hoznak. Megtapasztaljuk, hogy amikor igazán jól mennek a dolgok, arra irányul a figyelmünk, ami ott és akkor történik. Így ki tudjuk hozni magunkból a maximumot: időben vagyunk, pontos a mozdulat, emlékszünk, hogy mi a soron következő teendőnk. Emellett jobban figyelünk is, többet és könnyebben veszünk észre a kutyából, ami miatt képesek vagyunk rugalmasan reagálni a történésekre.

Visszatekintve lehet, hogy nem 100%-ban az valósult meg, amit elterveztünk, de 100%-ban áramlott az egész. Ezt az élményt szeretjük, és azt érezzük, hogy jó lenne ugyanazt minél többet átélni.

Amellett, hogy kutyázunk tovább, ott van még az életünk számos egyéb területe, ahol szintén megtapasztalható lenne ugyanez. Azt tapasztalom, hogy az egyik fő nehézséget pontosan az okozza, hogy azon a „számos egyéb területen” egy csomó mindent akarunk csinálni. Nem azzal van a baj, amit szeretnénk, hanem azzal, ahogyan megpróbáljuk elérni azt:

1. Multitasking: Elméletben pontosan tudjuk, hogy nem megy egyszerre, vagyis a multitasking nem használ, mert valójában nem tudunk több dologra figyelni, az elménk csak kétségbeesetten próbál gyorsan váltani a dolgok közt. Amiből nem eredményesség születik, hanem folyamatos kizökkenések és zavar. „Na, akkor most hol is tartok...?” Ugye ismerős?

208463687_820962832190418_7615316972825819679_n.jpg

2. Haszontalan gondolatok: Amikor sok dolgunk van, 3 dologra biztosan koncentrálhatunk. Egyrészt egy adott teendőre, amivel épp foglalkozunk – ez elég hasznosnak mondható. Aztán az is egy lehetőség, hogy tervezünk, vagyis nem egy konkrét feladattal foglalkozunk, hanem azzal, hogy mi kell ahhoz, hogy összeálljon minden – ez is menő. És ott van az is, hogy agyalhatunk mindenféle nem előrevivő dolgon, „szegény én”, „úúúristen, nem fér bele” (egy szavazat tőlem), „mennyire szeretnék valami egészen mást csinálni”. Pont ugyanazt a kapacitást elhasználva erre, amivel a másik két dolgot is csinálhatnánk – na, ez nem az igazi.

3. Feltétlenül mi akarjuk megcsinálni: Kellő tudatosság nélkül simán tovább nehezíthetjük a dolgunkat azzal, hogy mindent is mi próbálunk megcsinálni. Persze, elmegyünk érte. Igen, főzünk. Bár a kollégáink közöl mindenki tud nyomtatni, azt is megoldjuk. Könnyű figyelmen kívül hagyni az erőforrásokat, amivel gazdálkodhatunk, csak nem érdemes.

Emeld át a kutyás tudásodat az életed más területeire is: légy jelen, használd jól a figyelmedet, és gondolkozz csapatban!

Ha tetszett a poszt, csatlakozz az önmagukat fejlesztők kétlábú és hatlábú közösségéhez! Kattints ide!

süti beállítások módosítása